Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är det riktigt illa, andra år lite bättre – men bra är det aldrig. Jo, jag vet: alla bönder klagar på vädret oavsett hur det är.
När det gäller druvodling är det extra jobbigt på våren. Det mest bekymmersamma generellt är vårfrost. Det är inte så att frosten kommer så mycket tidigare utan att knoppningen är tidigare eftersom värmen sätter fart på rankorna redan i februari. Och när blomknopparna har vuxit till sig är det som känsligast. En liten frostknäpp i april kan slå ut många hektar när knoppen fryser och trillar av.
I Chablis och Champagne är det illa liksom i Jura – och även på andra sidan i Cahors och Bergerac. Många fick frost i april eller hagelstormar i maj – inte sällan både och.
I Champagne räknar man med en förlust av nio procent av rankorna – som en effekt av frost och hagel. I Chablis, precis norr om staden i de fina vingårdarna, härjade haglet rejält. I storlek någonstans mellan ping-pong-bollar och tennisdito rapporteras det.
Jag har själv varit med om det en gång. Även om storleken bara låg på pingisbollsnivå gjorde det rejält ont – och skadorna i vinfälten som jag såg var förödande. Eller som en vinbonde konstaterade: “Löven är borta, klasarna är borta och skotten har skurits ner till 10 cm”,
Rejäla regnstormar kan också ställa till det. I både Beaujolais och Bourgogne har det regnat rejält – i och för sig bra när grundvattennivåerna fylls på – men mindre trevligt att behöva bespruta rankorna mot alla svampangrepp som följer i regnets spår när värmen kommer tillbaka. Även Rhône och Loire har drabbats på liknande sätt.