Dags igen: hagel, frost och störtregn i franska vingårdar

Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är det riktigt illa, andra år lite bättre – men bra är det aldrig. Jo, jag vet: alla bönder klagar på vädret oavsett hur det är.

När det gäller druvodling är det extra jobbigt på våren. Det mest bekymmersamma generellt är vårfrost. Det är inte så att frosten kommer så mycket tidigare utan att knoppningen är tidigare eftersom värmen sätter fart på rankorna redan i februari. Och när blomknopparna har vuxit till sig är det som känsligast. En liten frostknäpp i april kan slå ut många hektar när knoppen fryser och trillar av.

I Chablis och Champagne är det illa liksom i Jura – och även på andra sidan i Cahors och Bergerac. Många fick frost i april eller hagelstormar i maj – inte sällan både och.

I Champagne räknar man med en förlust av nio procent av rankorna – som en effekt av frost och hagel. I Chablis, precis norr om staden i de fina vingårdarna, härjade haglet rejält. I storlek någonstans mellan ping-pong-bollar och tennisdito rapporteras det.

Jag har själv varit med om det en gång. Även om storleken bara låg på pingisbollsnivå gjorde det rejält ont – och skadorna i vinfälten som jag såg var förödande. Eller som en vinbonde konstaterade: “Löven är borta, klasarna är borta och skotten har skurits ner till 10 cm”,

Rejäla regnstormar kan också ställa till det. I både Beaujolais och Bourgogne har det regnat rejält – i och för sig bra när grundvattennivåerna fylls på – men mindre trevligt att behöva bespruta rankorna mot alla svampangrepp som följer i regnets spår när värmen kommer tillbaka. Även Rhône och Loire har drabbats på liknande sätt.

Här kan du läsa mer


Fler nyheter

1_Världens äldsta vin i urna
Vissa viner tål att lagra längre än andra. De flesta av dem är söta – som till exempel madeira eller…
2 Food Planet Prize_vinnare + JR+MN
Världens största miljöpris är svenskt och heter Food Planet Prize. Varje år belönar de projekt som förbättrar världens livsmedelssystem. I…
3 Sommardrink-titel
Som du kanske har koll på har jag och sonen en podd tillammans: Vinskolan. Sedan mer än två år har…
Screenshot
Nu tar vi sommarlov på Goda Nyheter – både jag som skriver ihop det hela och de bakom kulisserna som…
5 Star wine list 2024 vinnare
Den internationella vinguiden Star Wine List har utsett världens bästa vinlistor. Bland vinnarna fanns Fjällnäs restaurang i Tänndalen. De vann…
Screenshot
Förr veckan presenterade jag ett antal roséviner till sommaren. Här kommer ett urval av dem – som du inte får missa….
1 Kossor med Vassle
Forskare vid den Tekniska Högskolan i Zürich har kommit på ett sätt njuta av vin – utan att bli berusad. Om…
Screenshot
Det blir allt tuffare att ta en plats bland de femtio främsta för de nordiska krogarna när det gäller World’s…
3 Ergo_teamet
Det går bra för nästan alla profilerade krogar i Stockholm. Nu har du två namn till att hålla reda på:…
Screenshot
Det blir en rosa sommar även i år. Men kanske är det också dags att upptäcka något nytt: en blend…