I november fick jag höra om en man i Gemla utanför Växjö som producerade persiskt vin. Här finns en spännande story, tänkte jag. Men nu är storyn annorlunda: Shahrams Soltanis persiska vin har stoppats av Livsmedelsverket.
Jag kan lugnt säga att det är synd om Shahram Soltani. Han har varit så ambitiös med sitt projekt att producera ett persiskt vin i Sverige. Och han upplever att han gjort allt rätt när han ville återuppliva den persiska vintraditionen. Sedan den islamiska revolutionen 1979 är det nämligen förbjudet att både tillverka och dricka vin i Iran.
Shahram Soltanis idé var att importera frysta druvor från vingårdar i Zagrosbergen kring staden Shiraz i västra Iran. Han lyckades över förväntan med att återskapa ett lokalt vin – i detta fall på druvan Samarghandi. Jag har smakat det, och det var riktigt bra.
Sporrad av framgångarna ville han få in vinet på Systembolaget. Eftersom man inte får sälja vin inom EU från importerade druvor valde Shahram Soltani att kalla det ”alkoholdryck gjord på druvor”. Efter kontakt med Systembolagets jurister placerades vinet i kategorin fruktvin på hyllorna.
Shahram Soltani hade flera gånger kontakt med Livsmedelsverket som inte framförde några invändningar – inte förrän han ville registrera sig som vinproducent hos Livsmedelsverket. Då fick de upp ögonen för hans vin och det stoppades direkt. Livsmedelsverket godkänner inte att vinet säljs som fruktvin – och de godkänner inget annan beteckning heller.
Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, säger enligt SvT att ”det finns en väldigt stark vinlagstiftning inom EU att vin endast får framställas på druvor odlade inom unionen”. Hon tilläger: ”En alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin. Fruktvin får man göra på andra frukter”.
Shahram Soltani har fortfarande tusentals liter druvmust på gång. I nuläget får han inte göra vin av det – i alla fall inte sälja det – oavsett vad han väljer att kalla det. I Iran väntar dessutom frusna druvor på att få skeppas till Sverige.
Beslutet kommer att överklagas. Just nu väntar Shahram Soltani på ett svar från Livsmedelsverket kring vilken lag som säger att hans alkoholdryck inte får säljas i någon form. Han hoppas också på en inhibition av beslutet tills en överklagan har gått igenom.
Shahram Soltani har en viss förhoppning om att det finns prejudikat eftersom en liknande dryck fick säljas i England när de var med i EU.
Fortsättning lära följa.