Svenskt miljöpris delar ut två miljoner dollar till nätverk för måltider

Världens största miljöpris är svenskt och heter Food Planet Prize. Varje år belönar de projekt som förbättrar världens livsmedelssystem. I år heter vinnaren C40 Food Systems.

C40 Food Systems har skapat ett nätverk av idag 96 av världens största städer för att för att skapa mer hälsosamma och rättvisa livsmedelssystem. Syftet är att göra det enklare att äta mat som är bra för både invånarna och vår planet – med mindre svinn och avfall. 

Prissumman på två miljoner dollar delades i år ut till grundaren av C40 Food Systems Zachary Tofias tillsammans med Stefania Amato. De båda tog emot priset under en ceremoni den 29 juni i Stockholm.

När jag träffade de båda efter tillkännagivandet var de både rörda och lyckliga. 

– Vi blev otroligt överraskade men samtidigt glada och vi känner stor ödmjukhet inför möjligheterna som pengarna ger, säger Zachary Tofias.

Vad händer nu?

– Nu längtar vi bara efter att sätta igång med än mer projekt, pengarna kommer verkligen att få arbeta.

Prissumman på två miljoner dollar är dubbelt så stor som Nobelpriset och tillhör därmed de största priserna i världen – alla kategorier. Pengarna kommer från en halvmiljard-stiftelse som grundaren av Food Planet Prize, Curt Bergfors, skapade bara för detta pris. Den idag bortgångne Curt Bergfors är för många känd som grundare av Max Hamburgerrestauranger.

C40 Food Systems har sedan 2007 hjälpt allt fler av världens storstäder att bli mer hållbara genom att ge dem verktyg för bättre livsmedelssystem – allt från hur maten produceras och transporteras till att öka återvinning och minska matsvinn.

”C40 is a global network of mayors of the world’s leading cities that are united in action to confront the climate crisis.”

I juryns motivering heter det ”Sjuttio procent av all mat i världen konsumeras idag i städer och det är där den globala omvandlingen till hälsosamma och hållbara matsystem behöver ske. C40, är ett globalt nätverk av 96 borgmästare som alla har lång erfarenhet av förändringsarbete och kan erbjuda en hävstång för att påskynda den nödvändiga och oundvikliga förändringen mot ett hållbart matsystem.”

Hur ska man förstå detta, frågar jag Zachary Tofias.

– I grunden är det egentligen enkelt – det började med att borgmästarna i New York och London ville skapa miljövänligare livsmedelssystem utan att blanda in partipolitik vare sig på lokalnivå eller riksnivå. Genom att samarbeta med allt fler storstäder i den organisation vi byggt upp har man nu skapat en enad kraft där ingen politisk enögdhet står i vägen, menar Zachary Tofias.

Bland de 96 städerna finns även Stockholm med – liksom Oslo och Köpenhamn.

Bilden ovan: Juryns ordförande Johan Rockström, Zachary Tofias, Stefania Amato och Magnus Nilsson, direktör på Food Planet Prize.

Läs mer om C40 Food Systems här


Fler nyheter

1_Världens äldsta vin i urna
Vissa viner tål att lagra längre än andra. De flesta av dem är söta – som till exempel madeira eller…
3 Sommardrink-titel
Som du kanske har koll på har jag och sonen en podd tillammans: Vinskolan. Sedan mer än två år har…
Screenshot
Nu tar vi sommarlov på Goda Nyheter – både jag som skriver ihop det hela och de bakom kulisserna som…
5 Star wine list 2024 vinnare
Den internationella vinguiden Star Wine List har utsett världens bästa vinlistor. Bland vinnarna fanns Fjällnäs restaurang i Tänndalen. De vann…
Screenshot
Förr veckan presenterade jag ett antal roséviner till sommaren. Här kommer ett urval av dem – som du inte får missa….
1 Kossor med Vassle
Forskare vid den Tekniska Högskolan i Zürich har kommit på ett sätt njuta av vin – utan att bli berusad. Om…
Screenshot
Det blir allt tuffare att ta en plats bland de femtio främsta för de nordiska krogarna när det gäller World’s…
3 Ergo_teamet
Det går bra för nästan alla profilerade krogar i Stockholm. Nu har du två namn till att hålla reda på:…
Screenshot
Det blir en rosa sommar även i år. Men kanske är det också dags att upptäcka något nytt: en blend…
Screenshot
Den svenska vinbranschen går bra. Med gårdsförsäljning blir det ännu bättre. Men redan idag finns det några vingårdar som även…