Världens största miljöpris är svenskt och heter Food Planet Prize. Varje år belönar de projekt som förbättrar världens livsmedelssystem. I år heter vinnaren C40 Food Systems.
C40 Food Systems har skapat ett nätverk av idag 96 av världens största städer för att för att skapa mer hälsosamma och rättvisa livsmedelssystem. Syftet är att göra det enklare att äta mat som är bra för både invånarna och vår planet – med mindre svinn och avfall.
Prissumman på två miljoner dollar delades i år ut till grundaren av C40 Food Systems Zachary Tofias tillsammans med Stefania Amato. De båda tog emot priset under en ceremoni den 29 juni i Stockholm.
När jag träffade de båda efter tillkännagivandet var de både rörda och lyckliga.
– Vi blev otroligt överraskade men samtidigt glada och vi känner stor ödmjukhet inför möjligheterna som pengarna ger, säger Zachary Tofias.
Vad händer nu?
– Nu längtar vi bara efter att sätta igång med än mer projekt, pengarna kommer verkligen att få arbeta.
Prissumman på två miljoner dollar är dubbelt så stor som Nobelpriset och tillhör därmed de största priserna i världen – alla kategorier. Pengarna kommer från en halvmiljard-stiftelse som grundaren av Food Planet Prize, Curt Bergfors, skapade bara för detta pris. Den idag bortgångne Curt Bergfors är för många känd som grundare av Max Hamburgerrestauranger.
C40 Food Systems har sedan 2007 hjälpt allt fler av världens storstäder att bli mer hållbara genom att ge dem verktyg för bättre livsmedelssystem – allt från hur maten produceras och transporteras till att öka återvinning och minska matsvinn.
I juryns motivering heter det ”Sjuttio procent av all mat i världen konsumeras idag i städer och det är där den globala omvandlingen till hälsosamma och hållbara matsystem behöver ske. C40, är ett globalt nätverk av 96 borgmästare som alla har lång erfarenhet av förändringsarbete och kan erbjuda en hävstång för att påskynda den nödvändiga och oundvikliga förändringen mot ett hållbart matsystem.”
Hur ska man förstå detta, frågar jag Zachary Tofias.
– I grunden är det egentligen enkelt – det började med att borgmästarna i New York och London ville skapa miljövänligare livsmedelssystem utan att blanda in partipolitik vare sig på lokalnivå eller riksnivå. Genom att samarbeta med allt fler storstäder i den organisation vi byggt upp har man nu skapat en enad kraft där ingen politisk enögdhet står i vägen, menar Zachary Tofias.
Bland de 96 städerna finns även Stockholm med – liksom Oslo och Köpenhamn.
Bilden ovan: Juryns ordförande Johan Rockström, Zachary Tofias, Stefania Amato och Magnus Nilsson, direktör på Food Planet Prize.