Nu har Systembolagets rapport för 2023 presenterats. Där framgår att vinsten har ökat från 248 miljoner före skatt år 2022 till hela 551 miljoner kronor år 2023. Alltså mer än en fördubbling. Detta får man läsa i nyhetsmedia men knappast i Systembolagets lilla kommuniké till bokslutsrapporten.
På Systembolaget finns nämligen inte ordet vinst i vokabulären – eftersom man alltid understryker att de inte ska bedriva alkoholförsäljning i vinstsyfte. Vinst kallas nettoresultat eller ”stabilt resultat” – det vill säga något inlindat. Samma fenomen som att ordet monopol inte heller ska användas – på systemsvenska kallas det ensamrätt.
Men vinst har de gjort ändå – mer än en halv miljard ska in i statskassan. Och omsättningen har också ökat (2,7 procent). Omsättningen i kronor landade på 38,2 miljarder kronor jämfört med 37,2 miljarder 2022.
Detta trots att försäljningsvolymerna sjönk – antal sålda litrar eller flaskor, får man förmoda. Förklaringen, enligt Systembolaget, ligger i att ”Kunderna besökte oss oftare, men handlade färre och billigare varor”.
Omsättningsökningen beror istället på ”leverantörernas prishöjningar samt en höjd alkoholskatt”. Det bör väl hänga ihop, tänker jag.
Eftersom Systembolaget inte har vinstmarginaler som mål – som de flesta andra aktiebolag – måste de väl ändå finnas andra mål? Jodå, i sammanfattningen framgår det med tydlighet vilket som är de två främsta värdemätarna i verksamheten:
1. Nöjd Kund Index (vilket uppgick till 80,3 (80,7) procent)
2. Ålderskontrollen (vilken uppgick till 97,5 (97,0) procent)
Därefter följde försäljningsvolym, nettoomsättning, rörelseresultat och periodens resultat.