Systembolaget dubblar vinsten och ökar intäkterna

Nu har Systembolagets rapport för 2023 presenterats. Där framgår att vinsten har ökat från 248 miljoner före skatt år 2022 till hela 551 miljoner kronor år 2023. Alltså mer än en fördubbling. Detta får man läsa i nyhetsmedia men knappast i Systembolagets lilla kommuniké till bokslutsrapporten.

På Systembolaget finns nämligen inte ordet vinst i vokabulären – eftersom man alltid understryker att de inte ska bedriva alkoholförsäljning i vinstsyfte. Vinst kallas nettoresultat eller ”stabilt resultat” – det vill säga något inlindat. Samma fenomen som att ordet monopol inte heller ska användas – på systemsvenska kallas det ensamrätt.

Men vinst har de gjort ändå – mer än en halv miljard ska in i statskassan. Och omsättningen har också ökat (2,7 procent). Omsättningen i kronor landade på 38,2 miljarder kronor jämfört med 37,2 miljarder 2022. 

Detta trots att försäljningsvolymerna sjönk – antal sålda litrar eller flaskor, får man förmoda. Förklaringen, enligt Systembolaget, ligger i att ”Kunderna besökte oss oftare, men handlade färre och billigare varor”. 

Omsättningsökningen beror istället på ”leverantörernas prishöjningar samt en höjd alkoholskatt”. Det bör väl hänga ihop, tänker jag.

Eftersom Systembolaget inte har vinstmarginaler som mål – som de flesta andra aktiebolag – måste de väl ändå finnas andra mål? Jodå, i sammanfattningen framgår det med tydlighet vilket som är de två främsta värdemätarna i verksamheten: 

1.  Nöjd Kund Index (vilket uppgick till 80,3 (80,7) procent)

2.  Ålderskontrollen (vilken uppgick till 97,5 (97,0) procent)

Därefter följde försäljningsvolym, nettoomsättning, rörelseresultat och periodens resultat.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…