Tolv danska vingårdar värda ett besök i sommar

Det växer så det knakar i Danmarks vingårdar – och de flesta är öppna för besök. De finns närmare hundra som jobbar professionellt. Totalt har Danmark idag kring 250 hektar vingårdar.

Den enda vingården med över tio hektar är Dyrehøj. De har tretton hektar medan de övriga varierar mellan ett halvt hektar upp till fem.  Idag finns vingårdarna spridda på öar och fastland över hela Danmark. Och det är inte konstigt då förutsättningar för att producera kvalitetsdruvor är tämligen lika. Danmark är ju tämligen platt med i princip bara en klimatzon. 

Något som skiljer Danmark från Sverige är att danskarna har kvar en levande fruktvinsindustri. Jag tror att många minns danskarnas populära Kirsebärsvin – ett vin som fortfarande produceras av Frederiksdals vingård på Lolland. Annars är det mycket äpplen som gäller – men variationen är stor.

Denna guide har varit publicerad i Allt om Vin. Här får du ett pren-erbjudande från dem.

Själland

Kelleris Vingård

Kellerisvej 78, Kvistgård

Stilig anläggning nära Humlebæk och Louisiana. Ett litet vinparadis skapat av Susanne och Søren Hartvig Jensen. När vingården anlades 2001 var en dansk vingård en dröm – en utopi. Men det gick. Nu är Utopia namnet på deras viner. På 1,3 hektar vinsluttningar odlas främst rondo som ger röda viner av god kvalitet. De gör också en / ett mousserande och vitt på solaris. Visning av vingård och vinkällare med provsmakning efter överenskommelse.

kellerisvingaard.dk

Garbolund Naturvin

Helsingevej 7, Annisse, Helsinge

Passionerade naturviner från en passionerad vinmakare: Bertel Baagøe. På en gammal fyrlängad gård produceras viner i alla stilar på fjorton olika duvor: vitt, orange, rosé, pet-nat och rött i både lätt stil och i tyngre amaronestil. ”Vi måste våga experimentera mera”, menar Bertel Baagøe. Här finns även gårdsbutik, vinbar och café. Även övernattning i charmiga rum på den gamla gården. Öppet alla lördagar juni-oktober kl 12-16. Juli och augusti 12-18. I övrigt efter överenskommelse.

garbolund.dk

Ørby Vingaard

Maglebjergvej 16, 3200 Helsinge

Vad gör en bilhandlare som vill sadla om? Han börjar förstås renovera veteranbilar och, kanske mer otippat, göra vin. Søren och Birthe Søndergaard har nu skapat ett trevligt besöksmål med 2,5 hektar vingårdar planterade med lika delar blå och gröna druvor. Vita viner görs på solaris och de röda på främst rondo och allt mer av pinot noir precosé. Mycket rosé och mousserande de år då de blå druvorna inte håller toppkvalitet. Sommaröppet 9-18. Förboka gärna.

oerbyvingaard.dk

Ørnberg Vin

Drusbjergvej 2, Sjællands Odde 

Vingårdar på Sjællands Odde med vackra sluttningar mot Sejerøbukten. Här driver Niels Esbjerg Jensen och Anders Ørnberg ett ekologiskt jordbruk – där vinet sedan 2007 tar allt större del. ”Vi gör danska viner med internationell kvalitet”. Deras 2,5 hektar ska nu dubblas då efterfrågan på deras viner är stor. Mest gröna druvor som solaris och siegerrebe – men också pinot noir. Här görs Danmark bästa söta viner – även med ädelröta. Provning och vinvandring tor-fre-lörd under sommaren – se webb

oernbergvin.dk 

Vejrhöj Vingård

Vejrhøjvej 9, Fårevejle

När Niels och Nina Fink planterade sina första rankor 2011 hade de valt platsen med omsorg: En sydväst-sluttning ner mot Samsø Bält. ”Här är klimatet perfekt för vinodling”, menar de. Under åren har de planterat mer och mer – och har nu över tre hektar biodynamisk odling. Dominerande druva är solaris som görs både ren på stål, med lite ekfat och som dessertvin. Av de blå druvorna görs primärt rosévin. Öppet torsdagar 16-18, lördagar 11-16. Utökade öppettider i juli-augusti – se webb.

vejrhoj.dk

Barfod Vin

Røsnæsvej 437, Kalundborg 

Längst ut där Själland möter Stora Bält i väster har Lise och Povl Barfod funnit sitt vinparadis. De båda är utbildade arkitekterna men har nu bytt byggmöten mot vinmakning. På deras fyra hektar odlas biodynamiskt där biodiversitet är lika viktigt. Bland annat har de får på markerna. Druvorna är solaris, souvignier gris och cabernet cantor. I den lilla butiken kan du provsmaka och handla deras viner. Öppet fredag-söndag 12-18.

barfodvin.dk

Dyrehøj Vingård

Røsnæsvej 254, Kalundborg

Med sina tretton hektar är detta Danmarks största vingård med en historia tillbaka till slutet av 1700-talet. Kring den vitputsade mangårdsbyggnaden har det skapats en hel liten besöksindustri. Här finns café, restaurang och en stor butik med både vin och lokala specialiteter som chark och ost. Dyrehøj producerar vin i alla stilar – även likörer, fruktvin och destillat. I vingårdarna växer hela tretton olika blå druvor och sex gröna. Dagligen 10-17.

dyrehoj-vingaard.dk

Dyrehøj.

Vesterhave 

Vesterhavevej 204, Karresbækminde

Där Själland möter havet i sydväst ligger den unika vingården Vesterhave. Här har Jesper Rye Jensen sedan 2003 byggt upp en stor verksamhet kring äpplen och vin – allt med ett mått av egensinnighet. Druvorna växer till exempel som pergola eftersom ”det är bästa sättet att ge mer kraft och karaktär åt vinet”. Vinerna är nästa uteslutande kraftiga röda – likt ripasso, recioto och amarone-viner. Trevlig butik med provsmakning. Öppet alla dagar 10-17

vesterhave-vingaard.dk 

Fyn

By Stokkebye

Kertemindevej 152, Bovense, Nyborg 

Jacob Stokkebye är en fascinerande man. Utbildad som butler har han jobbat på Michelinkrogar i Frankrike och varit chef på danska kungafamiljens vinslott i Cahors. Bland annat. Efter sin tid som restaurangchef på lyxkrogen Falsled skapade han sin dröm med hustru Helle: en vingård hängiven viner med franska förebilder – och dessutom med en passion för äkta störcaviar. Från fem hektar görs nu mousserande vin och vita toppviner på solaris samt likörer. Öppet fredag-lördag 11-16. Fler tider i sommar – se webb.

bystokkebye.com

By Stokkebye

Jylland

Skærsøgaard

Nørresøvej 12, Dons, Almind

Vingården är helt unik i ett avseende – det är den enda med en egen appellation i Norden: Dons, totalt på 500 hektar. Idag är dock bara tio hektar planterade. Men det ska bli fler om grundaren Sven Moesgaard får som han vill. Denna vin-Danmarks grand old man har skapat flest prisvinnande viner i Danmark. Skærsøgaard gör vin i alla stilar – mest populärt är deras mousserande med tre år på jästfällningen. Vinerna finns till salu i butiken. Öppet måndag och onsdag 9-16 – övriga tider på förfrågan.

dansk-vin.dk

Skærsøgaard.

Cold Hand Winery

Haversmosevej 21, Læsten, Randers 

Danmarks största äppelnörd heter Jens Skovgaard. Hans första passion var att göra isvin på äpplen genom kryokoncentration. Det var då han blev kall om händerna – och vips var namnet på fruktvingården fött. Här görs nu vin på både äpplen, körsbär, svarta vinbär och björnbär i spännande varianter inklusive starkvin och cider. De mousserande har rönt stor uppmärksamhet – liksom de torra röda, vita och rosé som passar fint till mat. Här finns även restaurang och glampingtält. Öppet i princip alla dagar 10-17. Se webb.

coldhandwinery.dk

Cold Hand Winery

Andersen Winery 

Vrinners Bygade 45, Knebel 

Vinmakare Mads Groom Andersen har med sina kollegor skapat en unik anläggning. Allt för att kunna skapa mousserande fruktviner enligt den traditionella metoden med andrajäsning på flaska. Här produceras över 100 000 flaskor med toppkvalitet årligen. Det mesta görs på äppelsorter som Ingrid Marie och Sigrid – men även rabarber, hallon, krusbär och svarta vinbär förekommer. Ett torrt ekfatslagrat vin görs på Belle de Boskoop. Öppet med provning och visning vardagar 10-16, lördag-söndag 11-17. Förlängda öppettider i juli.

andersenwinery.dk


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…