Krönika: Varför får inte örtviner kallas vin?

Får vin smaka vad som helst? Nej, är det korta svaret. Men de kan ändå dofta och smaka allt mellan himmel och jord så länge inget är tillsatt. Fast det gäller inte ekfat. Varför? Krönikan tidigare publicerad i Allt om Vin.

Jag är något av en renhetsivrare när det gäller vin. Jag anser att ett vins första plikt är att smaka och dofta  just vin – det vill säga kvalificerad fermenterad druvmust. Paradexempel är klassiska rieslingviner. Dessvärre är det inte alltid så – inte ens med rieslingviner. Många älskar ju dem för att de med åren får en omisskännlig doft av petroleum.

Andra viner kan dofta kaffe – eller till och med capuccino – vissa har en tydlig doft av nyklippt gräs eller skogssvamp. Men detta är ändå naturliga dofter. Det vill säga ingen har fixat till dessa viner med lite dieselolja, kaffepulver, gräsklipp eller svampbitar. Dessa doftsensationer är helt enkelt ett resultat av hur ett vin utvecklas i kombination med olika jästceller.

Då tycker jag det är mer problematiskt med vin som doftar rostat bröd och vanilj. Dessa två aromer är nämligen skapade utifrån. De uppstår när vinet får mogna på ekfat som är rostade inuti. Denna brända yta ger både vanillin- och rostade brödtoner åt vinet. Detta är fullt accepterat i alla vinkretsar även om smaken är tillsatt efteråt. Små ekfat har ju varit etablerade för lagring och mognad av vin i mer än tusen år. 

Men hur funkar det då om en vinmakare låter vinet mogna tillsammans med aromatiska örter?  Något man gjort i Italien i alla tider för att förhöja smak och hållbarhet. Är inte detta att betrakta som ett riktigt vin? Svaret är nej. Enligt EU:s vinlagar ska dylikt vin kallas ”vinbaserad dryck”. På Systembolaget går det under beteckningen ”smaksatt vin”. Märkligt – eller hur?

Jag kom att tänka på detta när jag nyligen fick smaka en Barolo Chinato Borgogno från Piemonte. Vinet är alltså en Barolo på druvan nebbiolo men det har fått ett tillsatt extrakt som har macererats fram med hjälp av ett trettiotal olika kryddor och örter – bland annat kinabark, gentianarot, kryddnejlika, sandelträ, muskot och vanilj. 

Än mer aktuellt är det nyligen lanserade vinet Purple Reign. Detta vin är smaksatt med rena örtkryddor – det som i spritsammanhang kallas botanicals. Den lila färgen sägs vara naturlig. Säkert ett intressant vin även om det inte får betecknas annat än som ”vinbaserad dryck”.

Vinlagstiftning är inte alltid logisk.


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…