Bara två nordiska krogar bland World’s 50 Best

Det blir allt tuffare att ta en plats bland de femtio främsta för de nordiska krogarna när det gäller World’s 50 Best. Nu är bara Alchemist och Frantzén med i den exklusiva gruppen. Och jag konstaterar att hela världen nu är med på topp hundra-listan. Vilken utveckling!

I topp efter 2024 års omröstning för att kora världens bästa restaurang ligger Disfrutar i Barcelona (se matbild ovan). En avläggare till El Bulli, kan jag påstå, då de tre kockarna och ägarna tidigare jobbat på Ferran Adriàs gastronomiska molekylärtempel.

Bäst i Norden blev helt väntat danska Alchemist på en åttonde plats – dock ett tapp på tre platser från 2023. Intressant nog jobbar även Rasmus Munck på Alchemist i El Bullis molekylära anda. Enda svenska restaurangen på hundralistan är Restaurang Frantzén i Stockholm på plats 35 – från plats 30 förra året. Danska Kadeau på plats 55 är den enda nordiska bidraget mellan plats 50 och 100. 

Glad stämning bland alla som var med i Las Vegas vid prisutdelningen. Foto W50BR

Två restauranger är nykomlingar bland de tio främsta: Gaggan Anand i Bangkok och Don Julio i Buenos Aires.

Förra årets etta Central i Lima får nu äran att vara med i elitklubben – kallad Best of the Best. Därav finns de inte med i denna lista i år. Nästa år får alltså Disfrutar tacka för sig.

Se nedan för listan av de som finns på Best of the Best.

Här är de tio främsta (förra årets placering inom parentes)

1. (2) Disfrutar, Barcelona, Spanien

2. (4) Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien

3. (10) Table by Bruno Verjus, Paris, Frankrike

4. (3) Diverxo, Madrid, Spanien

5. (6) Maido, Lima, Peru

6. (8) Atomix, New York, USA

6. (9) Quintonil, Mexico City, Mexiko

8 (5) Alchemist, Köpenhamn, Danmark

9. (17) Gaggan, Bangkok, Thailand

10. (19) Don Julio, Buenos Aires, Argentina

Här kan du se hela listan på de femtio bästa

Här är krogarna som är ”best-of-the best”

Best of the Best-listan

2010: El Bulli, Roses, Spanien

2012: The French Laundry, Yountville, Napa Valley,USA

2015: The Fat Duck. Bray/London, England

2016: El Celler de Can Roca, Girona, Spanien

2017: Osteria Francescana, Modena, Italien

2018: Eleven Madison Park. New York, USA

2019: Mirazur, Menton, Frankrike

2021: Noma, Köpenhamn, Danmark

2022: Geranium, Köpenhamn, Danmark

2023: Central, Lima, Peru


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…