Bordeaux-producenter startar piratorganisation

Många vinbönder i Bordeaux tycker att regionens appellationsregler är alldeles för strikta. Nu har några av dem tagit saken i egna händer och bildat en pirat-organisation.

Bordeaux är det vinområde i världen som är mest präglat av historia och tradition. Här finns hårda regler för vilka druvor och vilket skördeuttag som gäller i de strikt åtskilda appellationerna. Detta passar inte ett gäng vinmakare som vill bryta upp dessa regler. Det hela startade som en Facebookgrupp 2019 skapat av två vänner: Laurent David och Jean-Baptiste Duquesne från Château Edmus i Saint- Émilion respektive Château Cazebonne i Graves. 

FB-gruppen har nu vuxit till en rörelse som motiverar en egen organisation. Nu i september bildades därför Union des Vignerons Bordeaux Pirate. Antalet pirat-vinbönder är nu över tretusen. Deras mål är att luckra upp de gamla rigida reglerna för att kunna göra mer spännande och mindre traditionsbundna viner i Bordeaux – helt enkelt att våga utforska nya vinstilar.

Piratföreningen ska främst vara en plattform för uppmuntran och inspiration för sina medlemmar. Medlemmarna kan även skicka in vin för bedömning. Personligen tycker jag det ska bli intressant att se vad piraterna kan förändra i framtiden.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…