Det mest beundrade vinhuset fyller 150

Det katalanska vinhuset Torres fyllde 150 år förra året – firande har dock blivit uppskjutet till i år. Samtidigt har man blivit utsedda till det mest beundrade vinhuset i världen.

Varje år rankar det brittiska vinmagasinet Drinks International världens femtio mest beundrade varumärken i vinbranschen. Kriterierna är att de ska hålla konstant kvalitet, vara typiska för området och i synnerhet leva upp till konsumenternas förväntningarna på smak och kvalitet. Se listan på de tio främsta bland de femtio här nedan.

En klassisk bild på familjen för 30 år sedan med Marimar och Miguel Torres till vänster.

Samtidigt firar Familia Torres ett försenat jubileum – företaget grundades 1870 för 150 år sedan av Jaime Torres. Torres var tidiga med att producera exportviner – och hade bland annat stora framgångar på Kuba och i Sydamerika. Under alla år, nu i femte generationen, har man lyckats hålla kvalitetsfanan högt. De har också varit föregångare i att förnya sig och modernisera både viner och produktion efter de senaste efterfrågan på marknaden.

Torresledningen idag med Miguel Jr och Mireia till vänster och Cristina, dotter till Marimar til höger.

De har också varit föregångare när det gäller ekologi och hållbar vinproduktion – allt för att vara rätt i tiden. Idag är Familia Torres ett jätteföretag med vingårdar i Katalonien och andra delar av Spanien med ett flertal vinerier med de senaste vintekniken. De har också vinhus i Chile och i Kalifornien – det sistnämnda ägt av Miguel Torres syster Marimar Torres.

De tio mest beundrade vinhusen i världen

1. Familia Torres, Spanien

2. Bodega Catena, Argentina

3. Vega Sicilia, Spanien

4. Henschke, Australien

5. Concha y Toro, Chile

6. Penfolds, Australien

7. Domaine de la Romanée-Conti, Frankrike

8. CVNE, Spanien

9. Antinori, Italien

10. Guigal, Frankrike


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…