En gammal dansk fyller sextio – här är historien

Min relation till Gammel Dansk är god. Denna, som jag trodde urgamla danska kryddbitter, har följt mig genom livet. Att den bara var något decennium gammal när jag fick smak för den, förvånar mig. Jag kommer definitivt att fira jubiléet.

Mitt första möte med Gammeldansk var i ett gigantiskt styrelserum i Köpenhamn på 1970-talet. Jag var ung copywriter och skulle bli briefad om en ny produkt. Det var tidigt på dagen och dags för morgenmad:  kaffe, wienerbröd med choklad och en fyra gammeldansk. Artigheten förbjöd mig att smita undan. Jag blev inte fast då men när jag blev det, några år senare, var det för evigt.

För mig är Gammeldansk den perfekta digestifen. När jag jobbade som mest med krogrecensioner var det alltid en Gammeldansk som gällde när jag kom hem sent – något överlastad av mat och intryck. Idag förekommer den vid andra tillfällen också – men inte till frukost. Förr hade de en devis på den danska flaskan som jag gillade: ”Gør godt om morgonen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som apéritif.” Om du undrar: ”efter dagens dont” betyder ungefär ”efter dagens jobb”. För mig har Gammeldansk varit obligatoriskt på skidturen i Alperna. Jakt och fiske har inte varit min grej.

Gammeldansk skapades alltså 1964 och upphovsmannen heter Jørgen Ketil Asmund på De Danske Spritfabriker. Hans ambition vara att skapa en ytterst komplex bitter där allt skulle bidra och inget sticka ut. Receptet är förstås hemligt. Det man vet är att drycken består av 29 olika örter, kryddor och blommor som extraheras tillsammans i sprit under tre månader. Några kända ingredienser är rönnbär, lagerblad, stjärnanis, apelsin, gentiana, muskotnöt, anis och ingefära.

Jag tror att Gammeldansk kan förlänga livet. Som bevis har jag upphovsmannen, Jørgen Ketil Asmund, som gärna tog sig ett glas. Han dog 2013 vid 97 års ålder – och blev på så sätt själv en gammal dansk. 

Bonus – när jag googlade för att se vad som stod på den danska flaskan hamnade jag på ett eget inlägg på Svenska Dagbladet från 2013. Läs det här.

Kul när man googlar sig själv om något man glömt…


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…