Krönika
Här är en krönika om hybriddruvor jag skrivit i Allt om Vin.
Jag tycker Allt om Vin är en superbra mat- och vintidning. Men dessvärre finns den inte på Pressbyrån eller motsvarande. Här får du därför ett pren-erbjudande från dem.
Första frågan är: Kan man göra bra vin på hybriddruvor?
Jag tror de flesta säger nej. Då kan jag meddela att det är dags att tänka om. Det går nämligen att göra kvalitetsvin på hybriddruvor. Om man vill.
Detta är viktigt. Jag menar nämligen att hybriddruvor är framtiden – för klimat, den biologisk mångfald och hållbarhet i hela vinvärlden.
En hybriddruva är en framkorsad druva som i princip består av en del vitis vinifera, det europeiska vinsläktet, och en del av ett annat vinsläkte. De senaste åren har det kommit en rad nya hybrider som visar på deras största styrka: svampresistens.
Svampresistensen betyder att man inte behöver spruta farligheter på druvrankan tio-femton gånger per säsong. Faktum är att det fortfarande används enorma mängder kemiska bekämpningsmedel inom vinjordbruket – även det finns snällare preparat med kopparsulfat och kalk (som trots det är förbjudet i Sverige).
Allt detta sprutande handlar om att stoppa angrepp av svampsjukdomar som mjöldagg och gråröta – liksom att bekämpa parasiter som trivs på vinrankan.
En beteckning för de nya hybriddruvorna att lägga på minnet är Piwi. Bokstäverna är en tysk förkortning som betyder ”motståndskraftig mot svamp” (pilzwiederstandfähig). I Sverige använder man i princip bara Piwi-druvor. De har namn som solaris, souvignier gris och pinot nova. Piwidruvorna gör att svenskt vinjordbruk kan jobba hållbart.
Nu sprider sig dessa druvhybrider i världen. Allt för att man i framtiden överhuvudtaget ska kunna producera vin i vissa områden – i synnerhet med tanke på klimat och hållbarhet.
I både Tyskland, Österrike och Schweiz har man infört dessa Piwi-druvor – där det är möjligt. Ofta sätter appellationsreglerna stopp. Men detta kommer nu ändras. EU har nämligen beslutat nämligen att det ska vara tillåtet att producera vin på Piwi-druvor även där det finns skyddade ursprungsbeteckningar.
Detta har fått Champagne att tillåta en hybriddruva. Den heter voltis och kan snart vara en del av den champagne du dricker. I Bordeaux kommer det nu i sommar bli tillåtet med hybriddruvor som souvignier gris. I Languedoc används samma druva mer och mer. I norra USA och i Kanada används nästan bara hybriddruvor – eftersom de klarar både klimat och svampsjukdomar.
Till och med i Kalifornien är en rörelse på gång för att införa druvorna för klimatets skull. Jag lovar att det kommer att hända.
Även om det kommer att dröja innan en Napa Valley Souvignier Gris blir högsta mode.