Magert med nya stjärnor till Sverige

En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick i år en mager utdelning, tycker jag. Men Daniel Berlin var dock lycklig som få.

Det är inte ofta en nyetablerad krog går från noll till två stjärnor på så kort tid efter öppningen. Senast det hände var, vad jag minns, 2016 när en annan svensk, Fredrik Berselius, fick två stjärnor för sin då alldeles nyöppnade krog Aska i Brooklyn NYC.

Det är bara att gratulera Daniel Berlin och hans skapelse VYN mellan Brantevik och Skillinge på Österlen. Det är verkligen en helgjuten matupplevelse från första till sin smakupplevelse. I synnerhet om man också bor där då hotellet och frukosten också bjuder på något extra.

Daniel Berlin med VYN och Mikael Svensson med Kontrast i Oslo var båda nöjda med att få två stjärnor. Foto: Guide Michelin.

Någon ny svensk tre-stjärna blev det alltså inte. Björn Frantzén får vara kvar ensam på toppen. Dock blev det ändå tre en-stjärnor till Stockholm – jag hade i alla två av dem på känn. Celeste förstås, Och jag hade önskat Dashi – ett ställe på Rådmansgatan som jag upplever som mer kreativt än de andra sushi-ställena på svenska listan. Seafood Gastro på Grand Hotel – javisst. Men jag har faktisk inte varit där, ska bli. Det ställe det snackas mest om är nog Celeste på söder (en pendang till Etoile).

I Norden fick vi i alla fall två nya tre-stjärnor. En är Jordnær i Köpenhamn. En restaurang som varit på väg upp länge sedan de fick sina två stjärnor. Den andra är en klassiker i Stavanger: RE-NAA, döpte efter den numera legendariska kocken Sven Erik Renaa. Norge fick även en ny tvåstjärnig krog i form av Kontrast i Oslo.

Här är den kompletta listan över Michelin-krogar i Norden. Eftersom Guide Michelin aldrig berättar vilka som degraderas får du själv jämför listan med den från förra året. Men det är några stycken varje år som åker ut.

Nordens stjärnrestauranger – hela listan

Tre Michelin-stjärnor

Sverige 

Frantzén, Stockholm

Danmark 

Geranium, Köpenhamn 

Noma, Köpenhamn

>> NY >> Jordnær, Köpenhamn

Norge 

Maaemo, Oslo 

>> NY >>  RE-NAA, Stavanger

Två Michelin-stjärnor

Sverige 

Aira, Stockholm

Aloë, Stockholm 

Vollmers, Malmö

>> NY >> VYN, Skillinge

Danmark 

a|o|c, Köpenhamn 

Alchemist, Köpenhamn 

Frederikshøj, Aarhus 

Henne Kirkeby Kro, Henne 

Kadeau, Köpenhamn

Koan, Köpenhamn

Kong Hans Kælder, Köpenhamn

Finland 

Palace, Helsingfors 

Norge 

>> NY >>  Kontrast, Oslo 

En Michelin-stjärna

Sverige

28+, Göteborg 

Adam/Albin, Stockholm 

>> NY >> Celeste, Stockholm

>> NY >> Dashi, Stockholm

Ekstedt, Stockholm 

Etoile, Stockholm 

Knystaforsen, Rydöbruk (Halland) 

Koka, Göteborg 

Nour, Stockholm 

Operakällaren, Stockholm 

PM & Vänner, Växjö 

Project, Göteborg

>> NY >> Seafood Gastro, Stockholm

Signum, Hällsnäs, Mölnlycke

SK Mat & Människor, Göteborg 

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker (Halland) 

Danmark

Alouette, Köpenhamn 

Aro, Odense

Domæne, Herning

Domestic, Aarhus 

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve 

formel B, Köpenhamn 

Frederiksminde, Præstø 

Gastromé, Aarhus 

Jatak, Köpenhamn 

Kadeau Bornholm, Åkirkeby 

Lyst, Vejle 

Marchal, Köpenhamn 

Me|Mu, Vejle 

MOTA, Nykøbing Sjælland 

>> NY >> Restaurant Aure, Köpenhamn

Søllerød Kro, Köpenhamn 

Substans, Aarhus 

Syttende, Sønderborg 

The Samuel, Köpenhamn 

Ti Trin Ned, Fredericia

Tri, Agger

Villa Vest, Lønstrup

Finland

Demo, Helsingfors 

Finnjävel Salonki, Helsingfors 

Grön, Helsingfors 

Kaskis, Åbo 

Olo, Helsingfors 

>> NY >> Tapio, Ruka

>> NY >> The ROOM by Kozeen Shiwan, Helsingfors

Vår, Porvoo 

Island 

DILL, Reykjavík

Moss, Grindavík

ÓX, Reykjavík 

Norge

À L’aise, Oslo

>> NY >>  Bar Amour, Oslo

Fagn, Trondheim 

>> NY >> Hermetikken, Stavanger

Hot Shop, Oslo 

Hyde, Oslo

>> NY >> Iris, Stavanger

K2, Stavanger

Lysverket, Bergen 

Mon Oncle, Oslo

Sabi Omakase, Stavanger

Sabi Omakase Oslo, Oslo

Savage, Oslo

Speilsalen, Trondheim 

Stallen, Oslo

Statholdergaarden, Oslo 

Under, Lindesnes 

Här kan du läsa mer


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….