Alla har väl druckit sydamerikanska viner från Chile och Argentina – några har säkert provat motsvarande från Uruguay och Peru. Men få har druckit vin från Bolivia – men nu är de på gång som en spännande kuriositet.
EU har nämligen gett officiell status till Bolivia som vinland – vilket gör det möjligt att importera vin från bergslandet i Anderna. Vintraditionen är gammal då de första spanjorerna planterade druvstockar redan på 1500-talet. Dagens odlingar är ändå inte speciellt omfattande – totalt finns kring 3 000 hektar vilket är 220 000 hektar mindre än Argentina. Totala produktionen är mindre än nio miljoner liter per år.
På grund av läget närmare ekvatorn ligger odlingarna på hög höjd, från 1 500 meter till runt 3 000 meter över havet. Vinerna är främst röda i internationell stil på druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Malbec och Tannat.
Även Mexiko satsar nu kraft på att öka vinproduktionen med viner anpassade till mexikansk mat – kanske en passade flaska till fredags-tacon.