Det är ingen tvekan om att han är värd det. I synnerhet som detta är ett högst personligt pris som inte direkt är relaterat till restaurangen.
Det handlar alltså om Daniel Berlin. Och priset heter Grand Prix de l’Art de la Cuisine och delas ut av Académie Internationale de la Gastronomie. Fint ska det låta.
För mig är Daniel Berlin ett geni – ett ödmjukt, kreativt kockgeni med absolut gehör för smaker och texturer. Jag träffade honom första gången 2010 i egenskap av White Guide-chef. Då hade han redan blivit en kockkändis i Malmö och just öppnat eget i Skåne-Tranås. Året efter valde vi honom som svensk kock att tävla i San Pellegrinos’ världsomspännande tävling ”Young Chef’s Award”. Han vann hela tävlingen med bravur – och mig veterligen är det enda gången han har tävlat.

Daniel Berlins karriär började dock tidigare som kock hos Thomas Drejing på Petri Pumpa – en legendarisk kock som vurmade för både vegetariskt och grönt. Det hade han i sin tur lärt sig hos min absoluta mästerkock Erwin Lauterbach på dåvarande toppkrogen Primeur i Malmö. En man som inspirerat otaliga svenska kockbegåvningar.
Priset från den internationella gastronomiska akademien delades ut på Daniel Berlins restaurang Vyn av bland annat medlemmar av den svenska gastronomiska akademien. Daniel Berlin kände sig mycket hedrad:
– Det är en väldigt fin grupp att få tillhöra. Jag är jättestolt, glad och verkligen överraskad, så det känns fantastiskt!
Académie Internationale de la Gastronomie delar sedan 1990 ut detta årliga pris för att belöna ”den samtida kokkonstens stora artister vars kulinariska mästerskap och kreativitet skapat världsrykte”. Listan av pristagare omfattar nära nog samtliga världens stjärnkockar, inledd av 1990-talets stora Frédy Girardet, Joël Robuchon, Juan Mari Arzak, Annie Feolde, Alain Ducasse, Ferran Adrià och Gordon Ramsay, följda av Michel Bras, Thomas Keller, Heston Blumenthal med flera. Den enda skandinav som tidigare fått priset är René Redzepi 2013, då hans restaurant Noma korats till världens bästa flera år i rad.
Titelbild: Daniel Berlin med sitt tungt vägande pris och AIG:s hedersordförande Jacques Mallard.