Svensk favoritkock får internationellt gastronomipris

Det är ingen tvekan om att han är värd det. I synnerhet som detta är ett högst personligt pris som inte direkt är relaterat till restaurangen.

Det handlar alltså om Daniel Berlin. Och priset heter Grand Prix de l’Art de la Cuisine och delas ut av Académie Internationale de la Gastronomie. Fint ska det låta.

För mig är Daniel Berlin ett geni – ett ödmjukt, kreativt kockgeni med absolut gehör för smaker och texturer. Jag träffade honom första gången 2010 i egenskap av White Guide-chef. Då hade han redan blivit en kockkändis i Malmö och just öppnat eget i Skåne-Tranås. Året efter valde vi honom som svensk kock att tävla i San Pellegrinos’ världsomspännande tävling ”Young Chef’s Award”. Han vann hela tävlingen med bravur – och mig veterligen är det enda gången han har tävlat.

Det är alltid ett stor glädje att träffa Daniel Berlin. Foto Joakim Blomster.

Daniel Berlins karriär började dock tidigare som kock hos Thomas Drejing på Petri Pumpa – en legendarisk kock som vurmade för både vegetariskt och grönt. Det hade han i sin tur lärt sig hos min absoluta mästerkock Erwin Lauterbach på dåvarande toppkrogen Primeur i Malmö. En man som inspirerat otaliga svenska kockbegåvningar.

Priset från den internationella gastronomiska akademien delades ut på Daniel Berlins restaurang Vyn av bland annat medlemmar av den svenska gastronomiska akademien. Daniel Berlin kände sig mycket hedrad:

– Det är en väldigt fin grupp att få tillhöra. Jag är jättestolt, glad och verkligen överraskad, så det känns fantastiskt!

Académie Internationale de la Gastronomie delar sedan 1990 ut detta årliga pris för att belöna ”den samtida kokkonstens stora artister vars kulinariska mästerskap och kreativitet skapat världsrykte”. Listan av pristagare omfattar nära nog samtliga världens stjärnkockar, inledd av 1990-talets stora Frédy Girardet, Joël Robuchon, Juan Mari Arzak, Annie Feolde, Alain Ducasse, Ferran Adrià och Gordon Ramsay, följda av Michel Bras, Thomas Keller, Heston Blumenthal med flera. Den enda skandinav som tidigare fått priset är René Redzepi 2013, då hans restaurant Noma korats till världens bästa flera år i rad. 

Titelbild: Daniel Berlin med sitt tungt vägande pris och AIG:s hedersordförande Jacques Mallard.


Fler nyheter

Screenshot
Stora saker har hänt i det traditionella Champagne. Nu är det inte längre tvång att kapsla in korken och grimman…
Screenshot
Blossa har sedan 2003 skapat en glöggtradition med en ny smaksättning varje år. Sedan många år har de avslöjat valet…
Screenshot
Svensk vinnäring är fortfarande i sin linda. Men några har säkert erfarenhet nog att skriva en bok om sitt liv…
5 Comfort food – titel
Få kockar är så erfarna vid 31 års ålder. Sina första meriter fick han redan som 19-åring när han valde…
6 Madeleine Stenwreth2
Den svenska Vinakademien har vaknat till liv efter pandemin och utsett en ny pristagare: Madeleine Stenwreth, den första svenska kvinnan…
Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…