Sveriges första six-hands-dinner är bara början

Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig ihop blev det stor succé. En start på en ny trend, hoppas jag.

De tre kockarna var Jacob Holmström från Fyr i Tylösand, Nicolai Tram från Knystaforsen i Rydöbruk och Filip Gemzell från Äng på Ästad Vingård – alltså sex kockhänder. Idén till denna six-hands-dinner kom från Nicolai Tram som gillar denna typ av matevent. Han berättar att det är vanligt i Danmark 

– I Danmark är four-hands-dinner mycket populärare än i Sverige, ibland kan det bli både sex, åtta och tio-hands-dinner, berättar Nicolai Tram.

När eventet presenterades sålde de sjuttiofem platserna på Fyr slut på mindre än en halvtimme.

– Det här inspirerar oss verkligen att återkomma och visar samtidigt vilken styrka som finns i den halländska gastronomin, förklarar Jacob Holmström.

De femton rätterna med tillhörande vinpaket speglade de olika kockarnas matlagningsfilosofi. Och det är kanske just det som gör att det blir en spännande dynamik för de som är roade av gastronomi på högsta nivå. 

Här är några av rätterna

Maräng med kycklinglever, bläckfisk med tomat och sotad purjolök.

Maräng, kycklinglever och äpple (Fyr)

Tomat från Okome, bläckfisk från Västkusten (Äng)

Purjolök,vassle och dill (Knystaforsen)

Havskräfta, vaktel och ankhjärta.

Havskräfta från Bua, grönkål och ostronskivling (Äng)

Vaktel, ramslök och grillad blåmussla (Fyr)

Grillat ankhjärta, lök och fasansås (Knystaforsen)


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…