Sveriges första six-hands-dinner är bara början

Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig ihop blev det stor succé. En start på en ny trend, hoppas jag.

De tre kockarna var Jacob Holmström från Fyr i Tylösand, Nicolai Tram från Knystaforsen i Rydöbruk och Filip Gemzell från Äng på Ästad Vingård – alltså sex kockhänder. Idén till denna six-hands-dinner kom från Nicolai Tram som gillar denna typ av matevent. Han berättar att det är vanligt i Danmark 

– I Danmark är four-hands-dinner mycket populärare än i Sverige, ibland kan det bli både sex, åtta och tio-hands-dinner, berättar Nicolai Tram.

När eventet presenterades sålde de sjuttiofem platserna på Fyr slut på mindre än en halvtimme.

– Det här inspirerar oss verkligen att återkomma och visar samtidigt vilken styrka som finns i den halländska gastronomin, förklarar Jacob Holmström.

De femton rätterna med tillhörande vinpaket speglade de olika kockarnas matlagningsfilosofi. Och det är kanske just det som gör att det blir en spännande dynamik för de som är roade av gastronomi på högsta nivå. 

Här är några av rätterna

Maräng med kycklinglever, bläckfisk med tomat och sotad purjolök.

Maräng, kycklinglever och äpple (Fyr)

Tomat från Okome, bläckfisk från Västkusten (Äng)

Purjolök,vassle och dill (Knystaforsen)

Havskräfta, vaktel och ankhjärta.

Havskräfta från Bua, grönkål och ostronskivling (Äng)

Vaktel, ramslök och grillad blåmussla (Fyr)

Grillat ankhjärta, lök och fasansås (Knystaforsen)


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
Screenshot
Systembolaget har kommit med sin försäljningsstatistik för 2024. Den kan man ägna mycket tid år. Hela artikellistan innehåller mer än…