Ukrainas vingårdar behöver minröjas

Även Ukrainas vinproduktion har drabbats hårt under kriget. Framförallt handlar det om missilangrepp – och det som är än värre: minor i vingårdarna. Men nu kan hjälpen vara på väg.

Regionen där Ukrainas mesta vinproduktion ligger är nu befriat – huvudsakligen i Mykolaiv-regionen mellan kuststäderna Odessa och Cherson. Problemet är dock att området är hårt drabbat av minor i vingårdarna – som ofta omöjliggör arbetet med druvorna, rapporterar vinavisen.dk.

Nu när ett nytt vinår är på ingång vädjar man om hjälp. Nej, det handlar inte om att vi ska åka dit och plocka minor. Det finns nämligen en internationell organisation som heter Roots of Peace. De har som uppgift att göra jordbruksmark användbar igen efter krig i världen.

Organisationen grundades av amerikanen Heidi Kuhn 1997. Fram till idag har de tagit bort kring 100 000 minor och annat farligt ur bland annat vingårdar – och därefter planterat nya vinrankor, fruktträd och annat som förstörts.

Deras senaste projekt är nu de ukrainska vinmarkerna. Arbetet går under namnet ”Mines to vines”.

Vill du bidra finns all information här.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…