Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden. Nu har den uppdaterats och nyinvigts.
Ja, nog är den saknad av många i västkustmetropolen – även om det varit lite si och så med byggnaden och hyresgäster de senaste decennierna. Nu ska det bara bli sjömat igen – i alla dess former. Här finns nu också tre restauranger med generösa öppettider.
En av de nya hyresgästerna är Fisketorget i Göteborg med flera olika restauranger och även en klassisk fiskhandel med en 28 meter lång fiskdisk. De har också en bar med ostron, sill och snaps (på tapp!). I kanalen vid sidan om byggnaden ligger även en stor pråm med plats för 200 gäster.
Under byggnaden har man också grävt ur en stor källare som bland annat rymmer storkök. För att säkra byggnaden har man förstärkt stommen med 200 stålpålar som når ner till berggrunden.
Ägare och ansvariga för ombyggnaden av Feskekôrka är det kommunala Higab:
– Vi är jättenöjda med hur allt har blivit. Tidigare var hallen ganska mörk och de vackra fönstren var inte lika tillgängliga. Vi är också väldigt glada över att ha öppnat upp byggnaden ut mot Rosenlundskajen, så som det en gång var, säger Marcus Gustafsson på Higab.