150-åriga Feskekôrka invigd efter fyra års renovering

Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden. Nu har den uppdaterats och nyinvigts.

Ja, nog är den saknad av många i västkustmetropolen – även om det varit lite si och så med byggnaden och hyresgäster de senaste decennierna. Nu ska det bara bli sjömat igen – i alla dess former. Här finns nu också tre restauranger med generösa öppettider.

En av de nya hyresgästerna är Fisketorget i Göteborg med flera olika restauranger och även en klassisk fiskhandel med en 28 meter lång fiskdisk. De har också en bar med ostron, sill och snaps (på tapp!). I kanalen vid sidan om byggnaden ligger även en stor pråm med plats för 200 gäster.

Ljust och modernt i nya Feskekörka. Foto: Higab, Carina Gran

Under byggnaden har man också grävt ur en stor källare som bland annat rymmer storkök. För att säkra byggnaden har man förstärkt stommen med 200 stålpålar som når ner till berggrunden.

Ägare och ansvariga för ombyggnaden av Feskekôrka är det kommunala Higab:

– Vi är jättenöjda med hur allt har blivit. Tidigare var hallen ganska mörk och de vackra fönstren var inte lika tillgängliga. Vi är också väldigt glada över att ha öppnat upp byggnaden ut mot Rosenlundskajen, så som det en gång var, säger Marcus Gustafsson på Higab.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….