Hantverkets passionerende krögare hyllas med guldmedalj

När Gastronomiska Akademien delade ut sina belöningar den 15 januari var Stefan Ekengren den gladaste på plats – med hela släkten. Även kocken Ulrika Brydling blev hedrad.

Stefan Ekengren är kocken som skapat den hyllade Restaurang Hantverket i Stockholm. De har gjort sig ett namn för sin matlagning där klassisk matlagning kombineras med ett stort mått av just hantverk.

Ekengren ligger också bakom böckerna Husman – alla de klassiska rätterna, Potatis och Högtid – jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming. Nu har Stefan Ekengren fått en guldmedalj för sitt engagemang.

Vid prisceremonin på Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott delade Gastronomiska Akademien även ut  en silvermedalj, guldpennor och tre diplom för framstående måltidskulturella insatser.

Silvermedaljen gick till Ulrika Brydling för hennes insatser inom matkultur i en rad olika sammanhang. Just nu är hon bland annat verksamhetsledare på Eldrimner i Jämtland – det svenska utvecklingscentret för matkultur.

Mottagare av Guldpennan är Gunilla von Heland, matskribent på Allt om Mat/Expressen.

Stefan Ekengren, Ulrika Brydling och Gunilla von Heland blev belönade av Gastronomiska Akademien.

De tre diplomen gick till

Petter Bendelin – charkuterist och grundare av Gotlands Korvfabrik i Roma Kloster.

Janne Bark, krögare och musselodlare samt skapare av Musselbaren i Ljungskile och på Smögen.

Maria Smith, Madeleine Linins Mörner och Anna Henning Moberg – utvecklare av framtiden hållbara mat på Axfoundation i Torsåker.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…