Champagnekorken är snabbare än JAS Gripen

Alla vet att det blir rejäl fart på korken när man öppnar champagneflaskor på Formel1-vis – det vill säga skakar och skjuter. Det är ju förvisso ingenting man ska ägna sig åt hemma – konsten är ju att få korken att ploppa ur med en lite suck. Men om det blir fel kan du ta till dig av den senaste forskningen kring champagnekorkar och hastighet.

Frågan är alltså inte om en champagnekork kan flyga snabbare än JAS Gripen – för det kan den. När en champagnekork lämnar flaskan under maximalt tryck har den en hastighet på runt 2400 km i timmen – alltså mer ån två mach. Det innebär att korken passerar ljudvallen rejält (ljudvallen går vid 1000 km/tim). JAS Gripen passerar också ljudvallen gånger två. Men inte så mycket mer – planet kan komma upp i cirka 2200 km/tim.

Men den stora frågan är varför det går så enormt snabbt för korken. Jag tror ju att det har med det enorma tryck som byggts upp i flaskan. Nja, så enkelt är det inte – vilket professor Gérard Liger-Belair på Université de Reims har studerat. Hans forskning är alltid kul eftersom man tydligen kan få pengar till allt man ber om när det gäller studier av champagne. Gérard Liger-Belair var till exempel den som räknade ut hur många möjliga bubblor det kan finnas i en flaska champagne – 49 miljoner kom han fram till.

Med 12000 bilder i sekunden kan man följa förloppet när korken lämnar flaskan.

När det gäller utskjutninghastigheten på champagnekorken är det komplicerat. Klicka på länken nedan så förstår du hur svårt det kan vara – själv begriper jag inte mycket. Förklaringen i sammanfattning är att det skapas ”underexpanderade överljuds-CO2-frysningsstrålar under champagnekorken”. Detta är en alltså en grundläggande tillämpning av Henrys lag, som säger att koncentrationen av löst CO2 i vätskefasen är proportionell mot partialtrycket av gasfas CO2 i flaskhalsen. Eller hur?

Om du tycker att det kommer gråvit rök ur flaskan är det precis samma effekt som efter ett jetplan. Det man ser är en kondensation eller till och med frysning av vattenånga som finns i den omgivande luften. Om jag uppfattat det rätt. 

Här är formeln. Ser komplett ut?

I korthet handlar allt om en rejäl chockvåg på grund av adiabatisk kylning – det kan du googla på.

Bonusinfo: forskningen är gjord på flaskor från champagnefirman Pommery

Här kan du grotta ner dig i fysikens lagar.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…