Smakrika recept från Tommy Myllymäki

Vissa kokböcker lockar enbart till bläddring. Andra lockar till omedelbar matlagning. Tommy Myllymäkis alla kokböcker tillhör den senare kategorin. Han senaste verk skapar nästan än mer lust.

Efter att ha publicerat fyra lysande grundkokböcker – Kött, vilt & fågel, Fisk & skaldjur, Såser och Grönsaker – är det nu smaksättning som gäller för Tommy Myllymäki. I den nya boken Smaker – Örter & Kryddor (Natur & Kultur) handlar det inte bara om att balansera grundsmakerna  – vilket är viktigt nog. Här tillkommer en dimension – något som får rätten att dofta förföriskt och smaken att överraska. Med andra ord: smaksättning.

Tommy Myllymäki vet hur man skapar lockande recept Även på bild.

I boken handlar det om kryddor och örter som ensamma eller i kombination lyfter en rätt och skapar det karakteristiska och unika. Recepten är konstruerade utifrån idéer om smak som formats i Tommys huvud under många år i framgångsrika krogkök.

Klassiska manér blandas med moderna infall, från frukosträtter och lunch till snacks, middag och efterrätt. Rakt på sak och utan krusiduller, som zucchinisallad med jalapeño, thaibasilika & fetaost, avokadotoast med örtrelish eller torsk med brynt smör, soja, citrongräs & ingefära.

Det är bara att skaffa boken och sätta igång i helgen.

Foto Charlie Drevstam


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…