Japan toppar listan på världens dyraste krogar

Om du vill äta de dyraste avsmakningsmenyerna i världen ska du åka till Tokyo. Enligt en undersökning har nämligen Japans huvudstad fyra restauranger bland de tio dyraste. Även danska Alchemist finns på denna topplista. De är överlägset dyrast i Norden.

Hur dyrt är dyrt? Vad är en upplevelse värd? Det har jag funderat över när jag gjorde krogguider – senast White Guide. Svaret är: allting är relativt. Det som är prisvärt för den ene är dyrt för den andra – och billigt för den tredje. Och hur jämför man upplevelsen av en måltid i relation till tillagning, kreativitet och råvarornas pris?

Av de tio har jag bara varit på Alchemist. Det kan jag intyga var en upplevelse jag aldrig glömmer: en gastronomisk extravagant resa i tid och rum. Den enda som kommer i närheten i Sverige är Frantzén – även när det gäller priset.

Frantzén är som trestjärnig dyrast i Sverige – en meny går på 4 800 kronor. Av de tvåstjärniga är Vyn i Skåne dyrast: 3 500 kronor – därefter följer Aira 3 250 kronor, Aloë 3 100 kronor och Vollmers 2 795 kronor. Alla priser gäller fasta avsmakningsmenyer.

Sveriges dyraste rätt måste vara denna på La Tour i Stockholm: Caviar ”Jan Hugo Stenbeck” för 1 495 kronor. För priset får du 30 gram oscietracaviar med nystekta boveteblinis, citronsmetana och brynt smör.

Vad är det då som gör Ginza Kitafuku i Tokyo så dyr? Jo, det är främst råvaran som kostar – de handlar om den speciella kungskrabban som serveras och prepareras på alla upptänkliga sätt framför gästen. En hel krabba per person.

En hel kungskrabba serveras – per person.

Här kan du uppleva en man som äter hela menyn. 

Här är världens dyraste Michelin-restauranger.

Alla priser gäller en standardmeny per person utan drycker.

1. Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan. 2 130 dollar (ca 23 000 kr)

2. Ultraviolat by Paul Pairet, Shanghai, Kina. 1 230 dollar (ca 13 500 kr)

3. Caviar Russe, New York, USA. 975 dollar (ca 11 000 kr)

4. Masa, New York, USA. 950 dollar (ca 10 500 kr)

5. Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan. 935 dollar (ca 10 000 kr)

6. Quince, San Francisco, USA. 795 dollar (ca 9 000 kr)

7. Alchemist, Köpenhamn, Danmark. 760 dollar (ca 8 000 kr)

8. Sazenka, Tokyo, Japan. 745 dollar (ca 8 000 kr)

9. Guy Savoy, Paris, Frankrike. 715 dollar (ca 8 000 kr)

10. Ginza Fukuju, Tokyo, Japan. 685 dollar (ca 7 500 kr)

Läs mer på Chef’s Pencil webbplats.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…