Stellagalan har sedan 2018 blivit en stark kraft för att lyfta fram kvinnor inom gastronomin. När årets prisutdelning genomfördes prisades nio kvinnor.
I grunden handlar Stellagalan om att bidra till ökad jämställdhet inom gastronomin. Dels genom att prisa kvinnliga förebilder och dels genom att skapa mötesplatser som främjar branschens utveckling i denna riktning.
Mest prominent bland vinnarna i år var Florencia Abella, köksmästare på restaurang Ekstedt, som utsågs till Årets Stellakock.
– Stellagalans styrelsen är oerhört stolt över att få bidra till utvecklingen mot en mer jämställd bransch och samtidigt fira talang, kreativitet och professionalism på ett värdigt och festligt sätt, säger Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan.

Stellagalans vinnare 2025
Stellakock – Florencia Abella, Ekstedts, Stockholm
Stellasommelier – Hanna Wessman, Terroir Wine, Göteborg
Stellabartender – Olivia Hermansson, Guilty Pleasure, Sundsvall
Stellaservis – Nora Printz Emond, Bacchanale, Stockholm
Stellabagare – Birgitta Hedström Persson, Fru Bakstra, Frösön
Stellakonditor – Maria Grave, Yrgo, högre yrkesutbildning, Göteborg
Stellamedia – Elin Peters, Dagens Nyheter, Stockholm
Stellamentor – Pia Huuva, Huuva Escape, Tornedalen
Stella hederspris – Agneta Scharp, Wedholms Fisk, Stockholm
Foto: Christina Uhlin