Sökes: Smarta kroglösningar för utmanande tider 

Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy 

Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn i Circular Gastronomy Challenge vill ha in nomineringar senast den 10 oktober. Pristagarna får ett behovsanpassat stöd under 2026 för att utveckla sina idéer och hjälpa till att snabba på utvecklingen mot ett sundare matsystem. 

Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler att ställa om till en cirkulär ekonomi.

 – Idag behövs inspiratörer mer än någonsin för att visa att det går att äta både hälsosamt, klimatsmart, resurssnålt och fantastiskt gott. Sådant här kan kockar, bagare, bartendrar och andra i restaurangbranschen. Vi vill stärka deras roll som förändringsagenter genom att stötta deras bästa idéer, säger Per Styregård, juryns ordförande och medgrundare av Circular Gastronomy. 

En av mottagarna av priset 2025 var Kompostläsk från Törst Beverages.

 Alla som arbetar inom eller för restaurang, bar, bageri och café är välkomna att söka med idéer. För att komma i fråga för att få hjälp att förverkliga idén ska den: 

• bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt

• kunna växa i storlek.

• kunna bli lönsam.

• ha potential att spridas och på så sätt positivt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vad eller vem som helst. 

Öppna denna sida om du vill nominera idéer och förslag.

" data-type="link" data-id="challenge@circulargastronomy.se">Du kan också mejla till denna adress.

De vinnande bidragen utses av juryn i december.

Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 26 januari 2026. 

Juryn består av både hållbarhetsexperter och kockar:

Per Styregård – juryns ordförande och medgrundare till Circular Gastronomy 

Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert

Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018

Johan Gottberg – konsult Preopening, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt

Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation

Marie Wallin Matséus – platschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem.

Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat

Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL

Erica-Dawn Egan – hållbarhetsstrateg på KTH Sustainability Office 


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…