Agent 007 jubilerar med specialchampagne

Den första Bondfilmen kom 1962 – med andra ord kan vi nu fira sextio år med James Bond på vita duken. Jubileumsdrycken är förstås från Champagne.

I år är det alltså sextio år sedan första James Bond-filmen kom. På engelska hette den Dr No – på svenska Agent 007 med rätt att döda. Det måste uppmärksammas menar Bollinger som varit Bonds ständiga filmchampagne sedan Moonraker 1979 – även om han tullade på en Bollinger redan 1973 i Live And Let Die.

Bollingers jubileumschampagne är synnerligen exklusiv: en jeroboam (en tre-litersflaska) som lanseras i bara 25 exemplar. Buteljen kommer i en påkostad låda formad som en resväska. Designen ska påminna om titelbilderna med de röda blodcirklarna som fanns med redan i första filmen.  Priset per flaska är inte så modesta 7 000 pund. 

Blev du nu sugen på en resväska med Bond-champagne? Tyvärr är det för sent. Alla flaskor såldes i ett nafs. I synnerhet den med nummer 007.

Istället kan du få lite bonusinfo. I första filmen förekom Dom Perignon istället för Bollinger. Och följande händelse utspelades:

James Bond är fångad hos boven Dr No och tar tag i en flaska för att använda som vapen. 

”That’s a Dom Perignon 55,” säger den kultiverade Dr No till Bond. “It would be a pity to break it.”

Bond rycker på axlarna, ställer ner flaskan och kommenterar: “I prefer the 53 myself.”

Kul oneliners redan i första filmen.

Här kan du läsa mer om flaskan.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…