Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske toppkock. Nyligen ordnade han till exempel ett pop-up-samarbete med bröderna Adrià – Ferran och Albert – kallad Sinergia. Nu handlar det om att servera en lyxmåltid uppe i rymden.
Vad det handlar om är att Rasmus Munk har skapat ett samarbete med SpaceVIP och Space Perspective. Två företag som specialiserat sig på extraordinära rymdupplevelser. Måltiden kommer att äga rum ombord på Space Perspectives rymdskepp Neptune.
Detta högtflygande äventyr kostar från 495 000 dollar – runt fem miljoner kronor. Det blir några hundratusen kronor per tugga – fast då ingår utsikten.
Själva rymdskeppet kommer att lyftas upp av en speciell rymd-ballong – inte en raket – till trettio kilometers höjd. Det är tre gånger högre än trafikplan normalt har som marschhöjd. På denna höjd får de hågade deltagarna njuta av Rasmus Munks spejsade (om uttrycket tillåts) måltid samtidigt som de kan skåda soluppgången kring jordens krökning.
För Rasmus Munk på Alchemist blir det en unik möjlighet att visa upp sin matlagning med ett holistiskt perspektiv:
– Hoppas det kommer att inspirera till eftertanke och diskussion om mänsklighetens roll i att skydda vår planet, menar Rasmus Munk.
Under de sex timmar som resan varar kan deltagarna live-streama sina upplevelser. Förstås. Det blir något att visa upp för släkt och vänner – och följare på sociala medier.
Resan lanseras under nästa år och själva rymduppstigningen sker från från Space Coast of Florida.