Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just öppnat i en historisk byggnad i den medeltida delen av Köpenhamn.
Den gemensamma nämnaren mellan Epicurus, Alchemist och Geranium heter Lars Seier Christensen. Det är en man som älskar gastronomiska krogäventyr och även har råd att finansera dem. Alchemist lär ha kostat över hundra miljoner kronor innan det öppnade. Epicurus har knappast gått på lika mycket men ambitionen i hela konceptet är ändå skyhög.
I en miljö som ska påminna både om antika Grekland och The Great Gatsby finns nu ett kök där Mads Bottger, från Michelinbelönade Dragsholm Slottsgourmet, ska visa världen vad han kan. Siktet mot en Michelinstjärna är knappast en hemlighet. Men vid starten håller man ändå en låg profil.
– Tanken är att skapa en samlingsplats för gastronomi och jazz, ett avslappnat rum där maten inte är elitistisk utan en hyllning till livet, njutningen och en god måltid, säger kökschef Mads Bottger som även är delägare.
Epicurus ligger mellan Nørreport och Botaniska trädgården och består av två våningar med olika rum som rymmer restaurang, lounge, cocktailbar och livejazzscen.

– Jag tvivlar inte på att Epicurus kommer att dra till sig uppmärksamhet – särskilt från den internationella publiken som älskar att åka till Köpenhamn på gastroäventyr, förklarar finansiären Lars Seier Christensen.
Och nog är det så: enligt Visit Denmark är mer än en tredjedel av alla utländska besökare i Köpenhamn gastroturister.
Jazzen kommer också att tas på största allvar tack vare en annan delägare: Sir Niels Lan Doky, adlad jazzpianist, kompositör och producent. Den första spelningen är med Harvey Masons Supertrio med bland annat Felix Pastorius (son till basekvilibristen Jaco Pastorius).

Tanken från Sir Niels Lan Doky är att rekonstruera Köpenhamns förflutna som ett jazzresidens i världsklass på 1960-talet då staden översvämmades av amerikanska jazz-ex-pats.
Inredningen är skapad av den prisbelönta italiensk-danska designduon GamFratesi som tänkt mycket på denne Epicurus – en gammal grekisk filosof med njutningsfulla intressen. Många menar att han var den första hedonisten.

När det gäller denne livsnjutare får jag en flashback av min första stora gastronomiska upplevelse i tonåren. Krogen hette Epicuré och låg i Soho i London. Det besöket påverkade mig enormt.