Alkoholfri sprit är mer trendigt än alkoholfritt vin

Krönika

Här är en krönika om alkoholfritt jag skrivit i Allt om Vin.

Här får du ett pren-erbjudande från dem.

På varje bjudning ska det finnas alkoholfria drycker. Ingen ska behöva fråga efter det – än mindre skämmas över det. Oavsett skäl. 

Enligt siffror från Just-drinks vill en av sex alkoholkonsumenter reducera sitt intag av alkohol. Men samtidigt vill de inte göra avkall på ett liv utan vin, drinkar och barbesök. 

Förr var det antingen sötsliskigt vin, barnläsk, uppsötad cider eller vatten som gällde om man ville avstå från alkohol.

Idag finns det några drickbara alkoholfria viner. Men jag konstaterar att rött vin inte funkar som alkoholfritt. Några vita är helt okej, vissa rosé är snäppet bättre – mousserande är bäst. Som alternativ till rött vin är det bättre att ta till torr blåbärsdryck eller en torr cidervariant med lite beska av humle. Fast då kan man ju lika gärna servera alkoholfri öl som tack vare sin smakrikedom inte saknar alkohol på samma sätt.

Varför går det inte att göra ett gott alkoholfritt vin?

Alkoholfritt vin är i grunden alltid ett vanligt vin som avalkoholiserats. Alkoholen kan avlägsnas på tre olika sätt: vakuumdestillering, membranfiltrering eller centrifugering. Smakmässigt skiljer sig resultatet åt – men problemet återstår: Utan alkohol blir vinet i princip platt och osmakligt oavsett metod.

Men varför inte tänka om?

När det gäller long-drinks och cocktails är det nämligen en ny världsordning på gång. Det ökade intresset för alkoholfritt gör att många mixologer och bartenders har blivit mästare på att skapa smakrika drinkar utan alkohol.

Det mest spännande är dock att det nu utvecklas en ny form av alkoholfri sprit. Det handlar då inte om att härma smaken på en traditionell spritdryck. Nu tar man det istället från början genom att bygga upp en helt ny alkoholfri dryck med smaker som passar ihop – utan alkohol. Efterfrågan växer stort i världen.

Flera innovativa företag har skapat ett helt batteri av alkoholfria spritsorter. Dryckesjättar som Pernod-Ricard är inte sena att köpa in sig i dessa unga företag. De ser trenden och vill också ha en del av pengakakan.

I Sverige finns Malmöföretaget Gnista Spirits som är helt fokuserade på att göra komplexa alkoholfria drycker för en vuxenpublik.

Jag önskar bara att någon vill utveckla goda komplexa viner utan alkohol. Det kan väl inte vara omöjligt?


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…