Alkoholfri sprit är mer trendigt än alkoholfritt vin

Krönika

Här är en krönika om alkoholfritt jag skrivit i Allt om Vin.

Här får du ett pren-erbjudande från dem.

På varje bjudning ska det finnas alkoholfria drycker. Ingen ska behöva fråga efter det – än mindre skämmas över det. Oavsett skäl. 

Enligt siffror från Just-drinks vill en av sex alkoholkonsumenter reducera sitt intag av alkohol. Men samtidigt vill de inte göra avkall på ett liv utan vin, drinkar och barbesök. 

Förr var det antingen sötsliskigt vin, barnläsk, uppsötad cider eller vatten som gällde om man ville avstå från alkohol.

Idag finns det några drickbara alkoholfria viner. Men jag konstaterar att rött vin inte funkar som alkoholfritt. Några vita är helt okej, vissa rosé är snäppet bättre – mousserande är bäst. Som alternativ till rött vin är det bättre att ta till torr blåbärsdryck eller en torr cidervariant med lite beska av humle. Fast då kan man ju lika gärna servera alkoholfri öl som tack vare sin smakrikedom inte saknar alkohol på samma sätt.

Varför går det inte att göra ett gott alkoholfritt vin?

Alkoholfritt vin är i grunden alltid ett vanligt vin som avalkoholiserats. Alkoholen kan avlägsnas på tre olika sätt: vakuumdestillering, membranfiltrering eller centrifugering. Smakmässigt skiljer sig resultatet åt – men problemet återstår: Utan alkohol blir vinet i princip platt och osmakligt oavsett metod.

Men varför inte tänka om?

När det gäller long-drinks och cocktails är det nämligen en ny världsordning på gång. Det ökade intresset för alkoholfritt gör att många mixologer och bartenders har blivit mästare på att skapa smakrika drinkar utan alkohol.

Det mest spännande är dock att det nu utvecklas en ny form av alkoholfri sprit. Det handlar då inte om att härma smaken på en traditionell spritdryck. Nu tar man det istället från början genom att bygga upp en helt ny alkoholfri dryck med smaker som passar ihop – utan alkohol. Efterfrågan växer stort i världen.

Flera innovativa företag har skapat ett helt batteri av alkoholfria spritsorter. Dryckesjättar som Pernod-Ricard är inte sena att köpa in sig i dessa unga företag. De ser trenden och vill också ha en del av pengakakan.

I Sverige finns Malmöföretaget Gnista Spirits som är helt fokuserade på att göra komplexa alkoholfria drycker för en vuxenpublik.

Jag önskar bara att någon vill utveckla goda komplexa viner utan alkohol. Det kan väl inte vara omöjligt?


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…