Alkoholfri sprit är mer trendigt än alkoholfritt vin

Krönika

Här är en krönika om alkoholfritt jag skrivit i Allt om Vin.

Här får du ett pren-erbjudande från dem.

På varje bjudning ska det finnas alkoholfria drycker. Ingen ska behöva fråga efter det – än mindre skämmas över det. Oavsett skäl. 

Enligt siffror från Just-drinks vill en av sex alkoholkonsumenter reducera sitt intag av alkohol. Men samtidigt vill de inte göra avkall på ett liv utan vin, drinkar och barbesök. 

Förr var det antingen sötsliskigt vin, barnläsk, uppsötad cider eller vatten som gällde om man ville avstå från alkohol.

Idag finns det några drickbara alkoholfria viner. Men jag konstaterar att rött vin inte funkar som alkoholfritt. Några vita är helt okej, vissa rosé är snäppet bättre – mousserande är bäst. Som alternativ till rött vin är det bättre att ta till torr blåbärsdryck eller en torr cidervariant med lite beska av humle. Fast då kan man ju lika gärna servera alkoholfri öl som tack vare sin smakrikedom inte saknar alkohol på samma sätt.

Varför går det inte att göra ett gott alkoholfritt vin?

Alkoholfritt vin är i grunden alltid ett vanligt vin som avalkoholiserats. Alkoholen kan avlägsnas på tre olika sätt: vakuumdestillering, membranfiltrering eller centrifugering. Smakmässigt skiljer sig resultatet åt – men problemet återstår: Utan alkohol blir vinet i princip platt och osmakligt oavsett metod.

Men varför inte tänka om?

När det gäller long-drinks och cocktails är det nämligen en ny världsordning på gång. Det ökade intresset för alkoholfritt gör att många mixologer och bartenders har blivit mästare på att skapa smakrika drinkar utan alkohol.

Det mest spännande är dock att det nu utvecklas en ny form av alkoholfri sprit. Det handlar då inte om att härma smaken på en traditionell spritdryck. Nu tar man det istället från början genom att bygga upp en helt ny alkoholfri dryck med smaker som passar ihop – utan alkohol. Efterfrågan växer stort i världen.

Flera innovativa företag har skapat ett helt batteri av alkoholfria spritsorter. Dryckesjättar som Pernod-Ricard är inte sena att köpa in sig i dessa unga företag. De ser trenden och vill också ha en del av pengakakan.

I Sverige finns Malmöföretaget Gnista Spirits som är helt fokuserade på att göra komplexa alkoholfria drycker för en vuxenpublik.

Jag önskar bara att någon vill utveckla goda komplexa viner utan alkohol. Det kan väl inte vara omöjligt?


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…