Ännu en kvinna i topp på 40-åriga Årets Kock

Årets Kock jubilerar med Desirée Jaks som vinnare. I denna tävling gäller verkligen The winner takes it all. Men låt oss inte glömma tvåan och trean.

Legenden Tore Wretman grundade Årets Kock, SM i professionell matlagning, 1983. Faktisk flera år innan Bocuse d’Or blev VM i professionell matlagning. Jag har följt tävlingen sedan 1999 då Karl Ljung vann. Men jag minns också alla bedrövade tvåor och treor. Ofta var det väldigt nära både två och tre gånger. Men skam den som ger sig – och till slut lyckades flera av dem att erövra titeln. Det går alltså att tävla sig till segern.

Här är de tre bästa i årets final.

Trion med Desirée, Henric och Oskar. Foto Mikael Mölstad.

1. Desirée Jaks från Stockholm, Spesso

2. Henric Herbertsson från Göteborg, SK Mat & Människor

3. Oskar Persson från Huddinge, OM gastronomi

Allt ljus på Desirée – med viss rätt då hon då hon ledde även i halvtid. Både Henric och Oskar har varit med förr. Hoppas de kämpar på.

Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel. Till det kom det nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver”. Dagen innan fick då finalisterna åka till Grönsakshallen Sorunda på inköpsrunda med 300 kronor på fickan. Utöver dessa inköp fick de enbart använda salt. Ett spännande moment.

Fantastiska uppläggningar och fantastiska smaker. Desirée Jaks är en värdig Årets Kock 2023. Foto Magnus Skoglöf.

Att segra i Årets Kock är idag ytterst prestigefullt. Men minns du de gamla vinnarna? Inte?

Här är alla tidigare segrare.

2022 – Jessie Sommarström

2021– Gustav Leonhardt

2020 – Ludwig Tjörnemo

2019 – Martin Moses

2018 – David Lundqvist

2017 – Johan Backeus

2016 – Jimmi Eriksson

2015 – Thomas Sjögren

2014 – Filip Fastén

2013 – Daniel Räms

2012 – Klas Lindberg

2011 – Tomas Diederichsen 

2010 – Gustav Trägårdh 

2009 – Viktor Westerlind 

2008 – Tom Sjöstedt

2007 – Tommy Myllymäki 

2006 – Peter J Skogström

2005 – Stefan Eriksson

2004 – Markus Aujalay

2003 – Magnus Lindström

2002 – Andreas Hedlund

2001 – Christian Hellberg

2000 – Michael Björklund

1999 – Karl Ljung

1998 – Robert Nilsson

1996 – Jonas Dahlbom

1995 – Stefan Karlsson

1994 – Patric Blomquist

1993 – Anders Dahlbom

1992 – Per Ekberg

1991 – Rikard Nilsson

1990 – Roland Persson

1988 – Kristina Pettersson

1987 – Fredrik Eriksson

1986 – Gert Klötzke

1985 – Christer Lingström

1984 – Torsten Kjörling

1983 – Mats Ödman


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….