Är Nya Zeeland världens bästa vinland?

Äntligen har jag varit på Nya Zeeland. Det är faktiskt det sista av världens stora vinländer som jag besöker. Lång resa – men stora upplevelser på alla sätt. Människorna, landskapet och vinerna – allt är fantastiskt. Efter att ha kört 180 mil från norr till söder vill jag påstå att detta är världens bästa vinland. Någon emot?

Genast när jag kom hem i slutet av februari hörde Pär Strömberg på WineTable av sig för en intervju om trender just nu.. Den kan du läsa i sammandrag här.

Vill du läsa hela intervjun finns den här.

Hur ser tillväxten för vinindustrin ut i Nya Zeeland?

Historiskt har de haft en enorm tillväxt – de startade ju i princip från noll på 1960-talet. Exporten är avgörande och har ökat stort de senaste tjugo åren – är nu mer än 80 procent. Alla ser med tillförsikt mot framtiden. Landets vinindustri kommer definitivt att växa. 

Här står jag med Nick Mills på Rippon Estate i Central Otago. Otroligt bra viner.

Vad pratar man om för trender från ön?

I grunden ännu mer fokus på kvalitet och hållbarhet. Och istället för generiska ursprungsviner mer och mer om vingårdsbeteckningar. Nyzeeländarna ser fortfarande stor potential i sauvignon blanc och pinot noir – men nya druvor skapar nyfikenhet: chenin blanc och cabernet franc liksom albarino och syrah. Personligen hoppas jag på riesling.

Regioner som sticker ut med nyskapande?

Det pågår ett nyskapande överallt i alla regioner. Annars är Central Otago fortfarande väldigt dynamiskt med sina pinot noir-viner som breder ut sig i allt fler dalgångar. I Canterbury fokuserar man mycket på nya druvor och stilar. I norr händer det en hel del i de små enklaverna i Northland  – norr om Auckland.

Pegasus tillhör de bästa på Nya Zeeland. Intressant nog är deras toppvin en riesling.

Framtidshopp eller dyster framtidsvision, klimatförändringarnas påverkan i området?

Landet har ju ett unikt läge i Stilla Havet i den subtropiska zonen – kombinerat med svala havsvindar. De har förstås också påverkats med smältande glaciärer som följd. Men inom vinindustrin är fortfarande Nya Zeeland det förlovade landet.

Vilken riktning tar den nya unga generationen?

Det är nyfikna på nya druvor och vinstilar – det experimenteras också mycket med vinmakningen. Mer naturligt men även ursprungstypiskt – även om just det är relativt i ett ungt vinland som Nya Zeeland. 


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…