Äntligen har jag varit på Nya Zeeland. Det är faktiskt det sista av världens stora vinländer som jag besöker. Lång resa – men stora upplevelser på alla sätt. Människorna, landskapet och vinerna – allt är fantastiskt. Efter att ha kört 180 mil från norr till söder vill jag påstå att detta är världens bästa vinland. Någon emot?
Genast när jag kom hem i slutet av februari hörde Pär Strömberg på WineTable av sig för en intervju om trender just nu.. Den kan du läsa i sammandrag här.
Vill du läsa hela intervjun finns den här.
Hur ser tillväxten för vinindustrin ut i Nya Zeeland?
Historiskt har de haft en enorm tillväxt – de startade ju i princip från noll på 1960-talet. Exporten är avgörande och har ökat stort de senaste tjugo åren – är nu mer än 80 procent. Alla ser med tillförsikt mot framtiden. Landets vinindustri kommer definitivt att växa.

Vad pratar man om för trender från ön?
I grunden ännu mer fokus på kvalitet och hållbarhet. Och istället för generiska ursprungsviner mer och mer om vingårdsbeteckningar. Nyzeeländarna ser fortfarande stor potential i sauvignon blanc och pinot noir – men nya druvor skapar nyfikenhet: chenin blanc och cabernet franc liksom albarino och syrah. Personligen hoppas jag på riesling.
Regioner som sticker ut med nyskapande?
Det pågår ett nyskapande överallt i alla regioner. Annars är Central Otago fortfarande väldigt dynamiskt med sina pinot noir-viner som breder ut sig i allt fler dalgångar. I Canterbury fokuserar man mycket på nya druvor och stilar. I norr händer det en hel del i de små enklaverna i Northland – norr om Auckland.

Framtidshopp eller dyster framtidsvision, klimatförändringarnas påverkan i området?
Landet har ju ett unikt läge i Stilla Havet i den subtropiska zonen – kombinerat med svala havsvindar. De har förstås också påverkats med smältande glaciärer som följd. Men inom vinindustrin är fortfarande Nya Zeeland det förlovade landet.
Vilken riktning tar den nya unga generationen?
Det är nyfikna på nya druvor och vinstilar – det experimenteras också mycket med vinmakningen. Mer naturligt men även ursprungstypiskt – även om just det är relativt i ett ungt vinland som Nya Zeeland.