Årets kock gör Årets rätt hållbar

För femte gången lanseras nu Årets rätt – ett koncept skapat av Årets Kock, SM i professionell matlagning. I år handlar det om att skapa en modern klassiker med fokus på hållbarhet.

Det är vår senaste Årets Kock Jessie Sommarström som står för recept och koncept. Rätten är skapad med visionen att börja applicera 50/50-principen på några av Sveriges mest älskade husmansrätter. Det handlar alltså om att byta ut femtio procent av köttet mot vegetariskt för att göra rätten både nyttigare och mer hållbar.

Årets rätt enligt Årets kock.

Valet för Årets Rätt 2023 är en modern svensk klassiker: köttbullar med pasta och tomatsås. Men köttbullarna består nu av femtio procent blandfärs och femtio procent färs på baljväxter.

– Råvarorna är självklart svenska och finns att tillgå året om. Jag tycker detta är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022. Idag är hon ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli och dessutom en del i teamet på Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens mat på Torsåker gård.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….