Argentinas vinindustri får egen valuta

Argentina tycks ha ett ständigt problem med sin valuta. Den vill inte hålla sig i schack. För besökare finns en parallell växlingsvaluta med dollar som ger sex-sju gånger mer pengar. För stora exportindustrier har man nu skapat en egen valuta. 

Det började med en ”soja-valuta” 2022 för att hjälpa denna industri till bättre exportinkomster – genom ökad konkurrenskraft. Nu har turen kommit till vinindustrin som får samma möjlighet. Den nya växlingsvalutan går allmänt under namnet ”wine-dollar”. Nu hoppas regeringen på att den ska ge vinexportörerna en rejäl injektion av exportpengar.

Hos producenten Zuccardi i Mendoza har man nät för att skydda mot hagel.

Och det kan behövas eftersom Argentinas vinindustri drabbats hårt av hagelstormar det senaste året. Volymerna påstås minska med mer än tjugo procent.

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…