Argentinas vinindustri får egen valuta

Argentina tycks ha ett ständigt problem med sin valuta. Den vill inte hålla sig i schack. För besökare finns en parallell växlingsvaluta med dollar som ger sex-sju gånger mer pengar. För stora exportindustrier har man nu skapat en egen valuta. 

Det började med en ”soja-valuta” 2022 för att hjälpa denna industri till bättre exportinkomster – genom ökad konkurrenskraft. Nu har turen kommit till vinindustrin som får samma möjlighet. Den nya växlingsvalutan går allmänt under namnet ”wine-dollar”. Nu hoppas regeringen på att den ska ge vinexportörerna en rejäl injektion av exportpengar.

Hos producenten Zuccardi i Mendoza har man nät för att skydda mot hagel.

Och det kan behövas eftersom Argentinas vinindustri drabbats hårt av hagelstormar det senaste året. Volymerna påstås minska med mer än tjugo procent.

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…