Århundradets vintjuvar infångade – vinerna borta

I november förra året skrev jag om en spektakulär kupp under rubriken ”Århundradets smartaste vinkällarstöld”. Nu har paret bakom stölden gripits på Balkan.

De båda tjuvarna, en kvinna och en man, hade checkat in på ett boutiquehotell – två-stjärniga Atrio i staden Cáceres i västra Spanien. Efter middagen bad de att få se vinkällaren – en av de mest imponerande i Spanien med 40 000 flaskor av de bästa märkena från hela världen.

Under natten lyckades kvinnan, en före detta skönhetsdrottning, distrahera receptionisten. Hennes partner smög under tiden ner i vinkällaren med hjälp av koder han lurat till sig. Några timmar senare checkade de ut med fyrtiofem av restaurangens dyraste viner – bland annat Romanée-Conti och Château d’Yquem (där en flaska från 1806 hade priset 350 000 euro på vinlistan). Totalt värderades stöldgodset till över två miljoner euro.

De båda vintjuvarna greps nyligen vid en gränsövergång mellan Montenegro och Kroatien. Paret bestod av en 47-årig man med holländsk-rumänskt ursprung och den nämnda skönhetsdrottningen – en 27-åring från Mexiko.

Nu återstår bara att hitta de exklusiva buteljerna. Jag tror dock att de redan sålts till vinsamlare privat. Det finns många som skulle älska att ha dessa rariteter i sin vinkällare utan att skvallra om ursprunget.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…