Nu är det klart vilka åtta kockar som går till finalen i Årets Kock den 16 september. Sju män och en kvinna – precis som förra året. I finalen ska det handla om gul lök.
Efter två tuffa kvalificeringsdagar i Stockholm har juryordförande, Tommy Myllymäki tillsammans med juryn utsett de åtta kockar som går vidare till finalister i Årets Kock 2021.
– Vi har fått smaka på hela 32 rätter där många håller en mycket hög nivå. Det har inte varit enkelt att utse de som nu går vidare till final, säger juryordföranden Tommy Myllymäki.
Sista tävlingsuppgiften var att under 2,5 timmar laga upp en kall och en varm rätt med gös och röding som huvudråvaror. Utöver gös och röding skulle rätterna innehålla vit och grön sparris.
De tävlande har också fått första finaluppgiften: att laga en varm huvudrätt på gul lök som huvudråvara.
– Gul lök är en spännande och intressant råvara som kan varieras på många sätt, i den här uppgiften kommer den gula löken att få spela huvudrollen, säger tävlingsledaren Tom Sjöstedt.
Finalister i Årets Kock 2021 – SM i professionell matlagning
Christian Siberg – Omaka, Stockholm, 357,5 poäng
Anders Isaksson – Compass Group, Stockholm, 310 poäng
Louise Johansson – Luckan & Lådan, Göteborg, 297,5 poäng
Luqaz Ottosson – Restaurang ROT, Gotland, 290 poäng
Henric Herbertsson – SK Mat & Människor, Göteborg, 282,5 poäng
Gustav Leonhardt – Agrikultur, Stockholm, 280 poäng
Martin Karlsson – Grenna Hotell, Gränna, 257,5 poäng
William Brittsjö – Ricordi, Stockholm, 205 poäng