Åtta spännande storstadspremiärer

Trots pandemi och andra tråkigheter är det full fart på krogbranschen – åtminstone när det gäller nyöppningar. Trots allt verkar det finns både idéer och pengar. Här är några av de intressantaste storstadspremiärerna – enligt White Guide. Läs hela rapporten här.

STOCKHOLM

Plais 

Här är Mariatorgets nya kvarterskrog Plais, signerad den erfarna krogtrion Anna Ungh, Sofie Berggren och Fredrik Ander som slår sig ihop med bryggaren Fredrik Vogel. ”Jäkligt god mat” står på menyn. 

Gazza

Pasta, pasta, pasta! Hornsgatan har blivit med en spaghetteria. Nyligen öppnade nämligen bröderna Kvarnefält – bland annat bakom Barabao och Symbios – ytterligare en krog på sitt Södermalm.

Tengu

Nizzagänget slog sig samman med Jonas Lindgren, en av grundarna till Totemo Ramen och skapade Tengu på A house Ark. Här utlovas nudlar på en ny nivå utlovades. Förutom ramen bjuds många andra godsaker som smårätter från konro-grillen.

GÖTEBORG

O/O Bar 

När Bang Matbar flyttade till Oscarsgatan från Bangatan i Majorna blev det plötsligt plats över för en ny bryggeribar. Fem ombytliga kranar, ett menykoncept signerat Marcus Bortheiry från Bang och gött häng bjuds. 

Vilda

Den 17 december öppnade Camilla Simonsson sitt Vilda på Vasagatan i Göteborg, där hon mycket riktigt säljer blommor i säsong och serverar vin, men också en avsmakningsmeny om sju rätter med smaker från skog och fjäll.

MALMÖ 

Lillies på MJ’s 

Nytt år, nytt koncept. Nu öppnar MJ’s nya dinner club. Röd sammet, östasiatiskt käk och speak-easy-känsla à la Tokyo utlovas. Och så dans förstås!

UMEÅ

Facit Bar

Med Facit vill bartender Emil Åreng och krögare Jörgen Engdahl sätta Umeå på den globala cocktailkartan. Resan dit började i december och till sin hjälp har de bland annat ett helt batteri av svensk sprit och smörgåstårta på menyn.

UPPSALA

La Ruelle 

Är du frankofil och vill ha trivsam förtäring i Uppsala ska du bege dig till La Ruelle, stans nya minibistro. Bakom satsningen står Gustav Petrusson och Erik Millroth med erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Frantzén, F12, Rolfs Kök och Hambergs Fisk. 


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…