Åtta spännande storstadspremiärer

Trots pandemi och andra tråkigheter är det full fart på krogbranschen – åtminstone när det gäller nyöppningar. Trots allt verkar det finns både idéer och pengar. Här är några av de intressantaste storstadspremiärerna – enligt White Guide. Läs hela rapporten här.

STOCKHOLM

Plais 

Här är Mariatorgets nya kvarterskrog Plais, signerad den erfarna krogtrion Anna Ungh, Sofie Berggren och Fredrik Ander som slår sig ihop med bryggaren Fredrik Vogel. ”Jäkligt god mat” står på menyn. 

Gazza

Pasta, pasta, pasta! Hornsgatan har blivit med en spaghetteria. Nyligen öppnade nämligen bröderna Kvarnefält – bland annat bakom Barabao och Symbios – ytterligare en krog på sitt Södermalm.

Tengu

Nizzagänget slog sig samman med Jonas Lindgren, en av grundarna till Totemo Ramen och skapade Tengu på A house Ark. Här utlovas nudlar på en ny nivå utlovades. Förutom ramen bjuds många andra godsaker som smårätter från konro-grillen.

GÖTEBORG

O/O Bar 

När Bang Matbar flyttade till Oscarsgatan från Bangatan i Majorna blev det plötsligt plats över för en ny bryggeribar. Fem ombytliga kranar, ett menykoncept signerat Marcus Bortheiry från Bang och gött häng bjuds. 

Vilda

Den 17 december öppnade Camilla Simonsson sitt Vilda på Vasagatan i Göteborg, där hon mycket riktigt säljer blommor i säsong och serverar vin, men också en avsmakningsmeny om sju rätter med smaker från skog och fjäll.

MALMÖ 

Lillies på MJ’s 

Nytt år, nytt koncept. Nu öppnar MJ’s nya dinner club. Röd sammet, östasiatiskt käk och speak-easy-känsla à la Tokyo utlovas. Och så dans förstås!

UMEÅ

Facit Bar

Med Facit vill bartender Emil Åreng och krögare Jörgen Engdahl sätta Umeå på den globala cocktailkartan. Resan dit började i december och till sin hjälp har de bland annat ett helt batteri av svensk sprit och smörgåstårta på menyn.

UPPSALA

La Ruelle 

Är du frankofil och vill ha trivsam förtäring i Uppsala ska du bege dig till La Ruelle, stans nya minibistro. Bakom satsningen står Gustav Petrusson och Erik Millroth med erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Frantzén, F12, Rolfs Kök och Hambergs Fisk. 


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…