Trots pandemi och andra tråkigheter är det full fart på krogbranschen – åtminstone när det gäller nyöppningar. Trots allt verkar det finns både idéer och pengar. Här är några av de intressantaste storstadspremiärerna – enligt White Guide. Läs hela rapporten här.
STOCKHOLM
Plais
Här är Mariatorgets nya kvarterskrog Plais, signerad den erfarna krogtrion Anna Ungh, Sofie Berggren och Fredrik Ander som slår sig ihop med bryggaren Fredrik Vogel. ”Jäkligt god mat” står på menyn.
Gazza
Pasta, pasta, pasta! Hornsgatan har blivit med en spaghetteria. Nyligen öppnade nämligen bröderna Kvarnefält – bland annat bakom Barabao och Symbios – ytterligare en krog på sitt Södermalm.
Tengu
Nizzagänget slog sig samman med Jonas Lindgren, en av grundarna till Totemo Ramen och skapade Tengu på A house Ark. Här utlovas nudlar på en ny nivå utlovades. Förutom ramen bjuds många andra godsaker som smårätter från konro-grillen.
GÖTEBORG
O/O Bar
När Bang Matbar flyttade till Oscarsgatan från Bangatan i Majorna blev det plötsligt plats över för en ny bryggeribar. Fem ombytliga kranar, ett menykoncept signerat Marcus Bortheiry från Bang och gött häng bjuds.
Vilda
Den 17 december öppnade Camilla Simonsson sitt Vilda på Vasagatan i Göteborg, där hon mycket riktigt säljer blommor i säsong och serverar vin, men också en avsmakningsmeny om sju rätter med smaker från skog och fjäll.
MALMÖ
Lillies på MJ’s
Nytt år, nytt koncept. Nu öppnar MJ’s nya dinner club. Röd sammet, östasiatiskt käk och speak-easy-känsla à la Tokyo utlovas. Och så dans förstås!
UMEÅ
Facit Bar
Med Facit vill bartender Emil Åreng och krögare Jörgen Engdahl sätta Umeå på den globala cocktailkartan. Resan dit började i december och till sin hjälp har de bland annat ett helt batteri av svensk sprit och smörgåstårta på menyn.
UPPSALA
La Ruelle
Är du frankofil och vill ha trivsam förtäring i Uppsala ska du bege dig till La Ruelle, stans nya minibistro. Bakom satsningen står Gustav Petrusson och Erik Millroth med erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Frantzén, F12, Rolfs Kök och Hambergs Fisk.