Bakslag för Sverige i kock-VM

Finalen i kockarnas världsmästerskap, Bocuse d’Or, har nyligen avhållits under två dagar i franska Lyon. Sveriges deltagare Sebastian Gibrand vann silver förra gången. Nu var det bara guld som gällde.

Efter den tuffa tävlingen kunde Sebastian Gibrand konstatera att satsningen inte höll. Det blev en femteplats – vilket många säkert skulle vara glada för. För Sebastian Gibrand var besvikelsen stor. 

Det var inga glada miner hos svenskarna trots att de fick pris för bästa takeaway-presentation.

Teamet kunde dock glädjas åt priset för bästa presentation av trerättersmenyn i take-away-låda. Dock var den glädjen begränsad då denna utmärkelse samtidigt klargjorde att de inte skulle få guld. Segern gick istället till Frankrike för åttonde gången sedan starten 1987. Kocken heter Davy Tissot.

Totalt sett dominerade Norden som vanligt – de nordiska kockarna belade samtliga platser direkt efter segraren Frankrike. Av de nordiska länderna är Norge mest framgångsrikt med fem segrar. Sverige har ett guld genom Mathias Dahlgren 1997.

I Sveriges team 2021 ingick Henrik Norström President, Jonas Dahlbom Coach, Jakob Persson commis och Sveriges representant Sebastian Gibrand.

Här är de tio främsta länderna i Bocuse d’Or 2021

1. Frankrike

2. Danmark

3. Norge

4. Island

5. Sverige

6. Finland

7. Estland

8. Schweiz

9. Japan

10. Ungern


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…