Bengt Frithiofsson avled i slutet av september efter en längre tids sjukdom, 85 år gammal. Han föddes i Landskrona 1939. Utan Bengt hade jag varit en annan person och troligen även gjort andra saker. Det är stora ord – men de är sanna.
Bengt öppnade många dörrar åt mig till den stora vin, mat och restaurangvärlden. Resultatet blev bland annat flera boksuccéer som En Värld av Vin och Vägarnas Bästa (som senare blev White Guide). Bengt lärde mig också om journalistisk integritet – en egenskap som blivit allt ovanligare i en värld där få skribenter inte har något litet finger med i någon syltburk.
Kanske än viktigare lärde han mig att man ska ha roligt när man jobbar. Det underlättar när man startar stora projekt som inte alltid går som på räls.
Här nedan mina minnesord om Bengt som kommer att synas i olika media framöver
En vårdag 1989
var jag hembjuden till Bengt på lunch för att diskutera ett nytt projekt. Han bjöd på råraka med stekt fläsk och rårörda lingon. Det var viktigt med maten. Jag presenterade mina tankar om en vinbok jag ville göra med projektnamnet var En Värld av Vin. Det tog inte många sekunder innan Bengt sa: ”Vi ska inte göra en vinbok, vi ska göra världens bästa bok om världens viner.” Hans entusiasm visste inga gränser.
Kort sagt var det omöjligt att värja sig mot denne man som med sin enorma passion, nyfikenhet och generositet kunde få vilket projekt som helst att lyfta. Utan Bengt hade jag inte varit den person jag är idag.
Bengt ledde mig in i vinets värld. Vi engagerade Sveriges bästa vinkännare för vårt projekt och Bengt öppnade alla tillgängliga dörrar till den stora vinvärlden. Boken blev en vinbibel och en framgångssaga både i Sverige och Tyskland.
Nästa gång var det Bengt som ville ha mig med ombord. Det var hans ambitiösa guideprojekt under 1980-talet, Vägarnas Bästa Mat, som han ville att vi ska skulle föra in i 2000-talet. Med erfarenheten från faktainsamling i En Värld av Vin-projektet sa jag ja – till slut. Och återigen: med Bengts passion och min administration blev Vägarnas Bästa en stor succé som några år senare lade grunden till ett ännu större projekt, White Guide, men då var Bengt redan på gång med att förverkliga andra idéer.
Det Bengt hann med under alla sina verksamma år är imponerande. Och oftast var han först. Han lockades till Svenska Dagbladet 1976 efter en brokig bakgrund som sjöman, lokaljournalist och reseledare. Under dessa år utvecklade han ett stort och nyfiket intresse för vin. Under några år i New York upptäckte han stadens dynamiska och kreativa mat- och vinjournalistik. Det väckte lusten att göra samma sak i Sverige. Dåvarande chefredaktören på Svenska Dagbladet Buster von Platen förstod Bengts nyskapande idéer om att utveckla tidningens krog- och dryckes-bevakning och detta på ett helt nytt sätt.
Hans krogrecensioner blev genast omtalade. Han var den förste som skrev under eget namn vilket gjorde språket både levande och personligt. Hans makt var stor men han missbrukade den aldrig. Krogarna hade stor respekt för Bengt och förstås koll på hans nuna med den eleganta mustaschen. För dem som var obekanta med denna fanns den oftast på foto vid kassaapparaten. Den mannen skulle man ha koll på.
Han var även nyskapande när det gäller vinrecenserande. Ingen hade tidigare kombinerat en djup kunskap med ett sprudlande språk som alla begrep. Han var också den första som samtidigt tipsade om mat som passade till vinet (vilket jag snabbt tog efter när jag fick chansen att ta över som recensent och krönikör på SvD).
Efter tjugo år lämnade han Svenska Dagbladet 1996 för att lansera en egen vinserie: Bengt Frithiofsson Collection. Återigen var han först – ingen kändis hade tidigare fått sätta sitt namn på en flaska vin.
Några år tidigare hade han lockats till det unga TV4 och blev snabbt en folkkär profil. Tv-mediet passade honom perfekt. Där fick han nytta av sin tv-persona som överentusiastisk vinrecensent som ingen kunde vara likgiltig inför. Bengt symboliserade i högsta grad begreppet ”att gå genom rutan”. Bengts utdelade TV4-solar blev snabbt ett kvalitetsbegrepp för svenska folket.
Vi är många som saknar hans positiva uppsyn och glada tillrop. Under våra nästan två decenniers samarbete hade jag aldrig en tråkig stund med denna synnerliga begåvning.
Bengt Frithiofsson sörjs närmast av barnen Cecilia, Jens och Charlotte samt Ann-Marie med familjer.