Besvikelse när Sverige blev fyra i kock-VM

En fantastisk prestation – men ändå stor besvikelse när det svenska teamet kom precis utanför pallen i Bocuse d’Or 2023. Bästa tallrikspresentation blev en föga tröst.

Det är ett hårt arbete att bli nummer ett av kockar i världen. Månader av minutiöst arbete och fem timmars stenhårt jobb på plats i Lyon. Sveriges representant Jimmi Eriksson presterade på mycket hög nivå där poängen i alla delar utom just bedömningen av köksarbetet visade på en silverplats. Det var alltså det praktiska i köksarbetet som fällde laget visar poängsiffrorna som jag studerat. 

Den överlägsna vinnaren var Danmark med kocken Brian Mark Hansen. Tvåa kom Norge med Filip August Bendi – tredjeplatsen gick till Ungern med Bence Dalnoki. Ungern hade endast 17 poäng mer än Sverige – 1955 mot Sveriges 1938 poäng.

Glad dotter till Danmarks vinnarkock Brian Mark Hansen.

Trots allt ska Jimmi Eriksson alltså känna sig mer än hedrad för vad han och teamet presterat. De prisades också för sin tallrikspresentation (Best theme on a platter award). 

– Jag är så stolt över hela teamet, men vi hade naturligtvis pallplats i sikte. Det har varit en lång resa som samtidigt har varit otroligt givande och utvecklande. Allt detta är en upplevelse som är få förunnat och jag har verkligen lärt mig hur hårt jag kan pusha mig själv när det gäller, säger Jimmi Eriksson direkt efter tävlingen till Bocuse d’Or Sweden.

Besviket lag som fick ta emot ett tallrikspris men vet då att det inte blir en pallplats.

Totalt tävlade 24 nationer från olika delar av världen under två dagar i Lyon. Fem timmar och 30 minuter fick varje lag på sig att tillaga två serveringar för femton personer vardera. De tävlande bedöms på smak, teknik, presentation och organisation. 

Här är hela vinnarlistan

Bocuse d’Or : Danmark – Brian Mark Hansen

Bocuse d’Argent : Norge – Filip August Bendi

Bocuse de Bronze : Ungern – Bence Dalnoki

4 plats: Sverige – Jimmi Eriksson

5 plats: Frankrike – Naïs Pirollet

6 plats: Finland – Johan Kurkela

7 plats: Storbritannien – Ian Musgrave

8 plats: Island – Sigurjón Bragi Geirsson

9 plats: USA – Jeffery Hayashi

10 plats: Schweiz – Christoph Hunziker

11 plats: Kanada – Samuel Sirois

12 plats: Japan – Tomoyuki Ishii

13 plats: Estland – Alexander Gureev

14 plats: Belgien – Sam Van Houcke

15 plats: Nya Zeeland – Will Mordido

16 plats: Colombia – Carlos Pajaro

17 plats: Kina – Nick Yuli Lin

18 plats: Australien – Alex Mcintosh

19 plats: Mauritius – Kritesh Halkory

20 plats: Syd-Korea – Byeonghyen Hwang

21 plats: Chile – Ari Zuñiga Salas

22 plats: Mexico – Marcelo Hisaki

23 plats: Marocco – Faical Zahraoui

24 plats: Sri Lanka – Mihishan Rashminga Silva


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…