Bohusländsk streetfood-restaurang i Stockholm

Ett nytt spännande koncept med bohusfisk har just öppnat. På söder i Stockholm får Ichi nya ägare – och söder därom är det snart dags för Adam & Albins storsatsning. I Vasaparken är det Bistro Guld som gäller.

Men först Glupsk. Idén är att skapa en streetfoodkedja som bygger på en bohuslänsk version av lobster-rolls i olika tappningar. Bakom satsningen finns yrkesfiskaren Niklas Kraft och hustru Mia. De kommer från det lilla fiskesamhället Ellös på Orust där de bland annat fiskar skaldjur. På Glupsk ska det även serveras pizzor med olika skaldjur levererade direkt från de egna fiskebåtarna och kokade direkt efter landning i hamnen.

Streetfood á la Glupsk.

Södermalms toppkrog Ichi, döpt efter kökschefen Saori Ichihara, har som bekant stängt. Men nu är nya ägare på gång att locka gäster till Timmermansgatan. Namnet är Iníoní. Namnet betyder döttrar på gaeliska och det har säkert inspirerats av kökschefen Claire O’Halloran, tidigare kökschef på just Ichi. Hon ska driva Iníoní med Lida Admantius, tidigare restaurangchef på Kagges och Dashi. 

Sven-Harrys nya restaurang Bistro Guld öppnar nu även på kvällar i guldhuset i Vasaparken. Kökscheferna Andreas Helm och Lars Nilsson från bland annat Brasseri Godot och Jim & Jacob står för den kreativa ledningen. Med inspiration från det franska köket bjuder de på en levande säsongsbetonad meny där god smak, kvalitet och hållbarhet står i centrum.

Adam Dahlberg och Albin Wessmans efterlängtade satsning i i Slakthusområdet öppnar i april. Nu är namnet också officiellt: Solen. Det ska bli en gastronomisk destination med ”inspiration från soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel” enligt ägarna.

– Solen ska vara en mötesplats för människor som älskar livet, mat och kultur”, förklarar Adam Dahlberg och Albin Wessman.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….