Bohusländsk streetfood-restaurang i Stockholm

Ett nytt spännande koncept med bohusfisk har just öppnat. På söder i Stockholm får Ichi nya ägare – och söder därom är det snart dags för Adam & Albins storsatsning. I Vasaparken är det Bistro Guld som gäller.

Men först Glupsk. Idén är att skapa en streetfoodkedja som bygger på en bohuslänsk version av lobster-rolls i olika tappningar. Bakom satsningen finns yrkesfiskaren Niklas Kraft och hustru Mia. De kommer från det lilla fiskesamhället Ellös på Orust där de bland annat fiskar skaldjur. På Glupsk ska det även serveras pizzor med olika skaldjur levererade direkt från de egna fiskebåtarna och kokade direkt efter landning i hamnen.

Streetfood á la Glupsk.

Södermalms toppkrog Ichi, döpt efter kökschefen Saori Ichihara, har som bekant stängt. Men nu är nya ägare på gång att locka gäster till Timmermansgatan. Namnet är Iníoní. Namnet betyder döttrar på gaeliska och det har säkert inspirerats av kökschefen Claire O’Halloran, tidigare kökschef på just Ichi. Hon ska driva Iníoní med Lida Admantius, tidigare restaurangchef på Kagges och Dashi. 

Sven-Harrys nya restaurang Bistro Guld öppnar nu även på kvällar i guldhuset i Vasaparken. Kökscheferna Andreas Helm och Lars Nilsson från bland annat Brasseri Godot och Jim & Jacob står för den kreativa ledningen. Med inspiration från det franska köket bjuder de på en levande säsongsbetonad meny där god smak, kvalitet och hållbarhet står i centrum.

Adam Dahlberg och Albin Wessmans efterlängtade satsning i i Slakthusområdet öppnar i april. Nu är namnet också officiellt: Solen. Det ska bli en gastronomisk destination med ”inspiration från soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel” enligt ägarna.

– Solen ska vara en mötesplats för människor som älskar livet, mat och kultur”, förklarar Adam Dahlberg och Albin Wessman.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…