Boken om världens bästa livsmedel

De är inte bara nyttiga. De är även billiga – vilket kan passa bra nu i januari. Men det bästa är att dessa grödor också är goda om de tillagas rätt. Det handlar förstås om baljväxter.

Är baljväxter verkligen världens bästa livsmedel? Det tycker åtminstone Jenny Damberg. För egen del kan jag hålla med

Journalisten och kulturskribenten Jenny Damberg har nämligen gett ut boken med den härliga titeln Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser (Natur & Kultur).

I boken får du alla de bästa recepten och också all kunskap om dessa baljväxters nyttigheter. Jenny Damberg menar att baljväxter är svaret på det mesta: 

– De är goda, mångsidiga, näringstäta, bra för jorden där de växer och för klimatet och dessutom är de billiga.

Hon berättar också att vi de senaste tio åren fått många fler svenskodlade sorter, både nygamla kultursorter och för oss nya bönor och linser. De serveras på landets bästa restauranger och används i livsmedelsindustrin.

Men, förklarar hon, det saknas kokböcker i ämnet. Och då är det lika bra att göra en själv.

I boken, på 144 sidor, finns ett femtiotal enkla rätter där torkade och konserverade baljväxter utgör grunden. Recept finns på allt från hummus på gråärt och krämig tomatsoppa med vita bönor till curry på lupinböna och refried beans.

Foto: Lennart Weibull


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…