Boken om världens bästa livsmedel

De är inte bara nyttiga. De är även billiga – vilket kan passa bra nu i januari. Men det bästa är att dessa grödor också är goda om de tillagas rätt. Det handlar förstås om baljväxter.

Är baljväxter verkligen världens bästa livsmedel? Det tycker åtminstone Jenny Damberg. För egen del kan jag hålla med

Journalisten och kulturskribenten Jenny Damberg har nämligen gett ut boken med den härliga titeln Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser (Natur & Kultur).

I boken får du alla de bästa recepten och också all kunskap om dessa baljväxters nyttigheter. Jenny Damberg menar att baljväxter är svaret på det mesta: 

– De är goda, mångsidiga, näringstäta, bra för jorden där de växer och för klimatet och dessutom är de billiga.

Hon berättar också att vi de senaste tio åren fått många fler svenskodlade sorter, både nygamla kultursorter och för oss nya bönor och linser. De serveras på landets bästa restauranger och används i livsmedelsindustrin.

Men, förklarar hon, det saknas kokböcker i ämnet. Och då är det lika bra att göra en själv.

I boken, på 144 sidor, finns ett femtiotal enkla rätter där torkade och konserverade baljväxter utgör grunden. Recept finns på allt från hummus på gråärt och krämig tomatsoppa med vita bönor till curry på lupinböna och refried beans.

Foto: Lennart Weibull


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…