De är inte bara nyttiga. De är även billiga – vilket kan passa bra nu i januari. Men det bästa är att dessa grödor också är goda om de tillagas rätt. Det handlar förstås om baljväxter.
Är baljväxter verkligen världens bästa livsmedel? Det tycker åtminstone Jenny Damberg. För egen del kan jag hålla med
Journalisten och kulturskribenten Jenny Damberg har nämligen gett ut boken med den härliga titeln Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser (Natur & Kultur).
I boken får du alla de bästa recepten och också all kunskap om dessa baljväxters nyttigheter. Jenny Damberg menar att baljväxter är svaret på det mesta:
– De är goda, mångsidiga, näringstäta, bra för jorden där de växer och för klimatet och dessutom är de billiga.
Hon berättar också att vi de senaste tio åren fått många fler svenskodlade sorter, både nygamla kultursorter och för oss nya bönor och linser. De serveras på landets bästa restauranger och används i livsmedelsindustrin.
Men, förklarar hon, det saknas kokböcker i ämnet. Och då är det lika bra att göra en själv.
I boken, på 144 sidor, finns ett femtiotal enkla rätter där torkade och konserverade baljväxter utgör grunden. Recept finns på allt från hummus på gråärt och krämig tomatsoppa med vita bönor till curry på lupinböna och refried beans.
Foto: Lennart Weibull