Boken som alla har en relation till

Finns det någon i Sverige, eller ens i hela världen, som inte någon gång lagat ris? Eller åtminstone ätit det. Ris är en angelägenhet för miljarder människor i världen. Det har kocken Tove Nilsson tagit fasta på.

Ris och vete – vad hade världen varit förutom dessa stapelgrödor. Tove Nilsson är en välkänd kokboksförfattare som med sin bok Ris (Natur & Kultur) på 254 sidor tar ett helhetsgrepp på dessa korn.

Tove Nilsson konstaterar att man hittar olika typer av ris i världens alla kök – totalt lär det finnas över 40 000 olika varianter. Vi känner bara till en bråkdel – med lite tankemöda skulle jag själv kunna komma på basmati, jasmin, arborio, carnaroli och kanske de med färgnamn som svart, brunt och rött ris. 

Paella. Foto Roland Persson.

Tove Nilsson påpekar också att de olika rissorterna ger olika typer av smakupplevelser. Ett ris kan upplevas både sticky, krämigt, luftigt, krispigt, nötigt, parfymerat eller klibbigt. Dessutom understryker hon att riset tar upp smak av både kryddor och buljong på ett unikt sätt under tillagningen.

Foto Roland Persson

I boken presenteras även det mesta kring risodling och hur själva riset kommer till. Det viktigaste är dock de över nittio olika recepten. Här finns det mesta: fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är ju inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.

Tove Nilsson har tidigare gett ut böckerna Ramen, Thai hemma, Ägg och Soda.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….