Boken som alla har en relation till

Finns det någon i Sverige, eller ens i hela världen, som inte någon gång lagat ris? Eller åtminstone ätit det. Ris är en angelägenhet för miljarder människor i världen. Det har kocken Tove Nilsson tagit fasta på.

Ris och vete – vad hade världen varit förutom dessa stapelgrödor. Tove Nilsson är en välkänd kokboksförfattare som med sin bok Ris (Natur & Kultur) på 254 sidor tar ett helhetsgrepp på dessa korn.

Tove Nilsson konstaterar att man hittar olika typer av ris i världens alla kök – totalt lär det finnas över 40 000 olika varianter. Vi känner bara till en bråkdel – med lite tankemöda skulle jag själv kunna komma på basmati, jasmin, arborio, carnaroli och kanske de med färgnamn som svart, brunt och rött ris. 

Paella. Foto Roland Persson.

Tove Nilsson påpekar också att de olika rissorterna ger olika typer av smakupplevelser. Ett ris kan upplevas både sticky, krämigt, luftigt, krispigt, nötigt, parfymerat eller klibbigt. Dessutom understryker hon att riset tar upp smak av både kryddor och buljong på ett unikt sätt under tillagningen.

Foto Roland Persson

I boken presenteras även det mesta kring risodling och hur själva riset kommer till. Det viktigaste är dock de över nittio olika recepten. Här finns det mesta: fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är ju inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.

Tove Nilsson har tidigare gett ut böckerna Ramen, Thai hemma, Ägg och Soda.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…