Boken som alla har en relation till

Finns det någon i Sverige, eller ens i hela världen, som inte någon gång lagat ris? Eller åtminstone ätit det. Ris är en angelägenhet för miljarder människor i världen. Det har kocken Tove Nilsson tagit fasta på.

Ris och vete – vad hade världen varit förutom dessa stapelgrödor. Tove Nilsson är en välkänd kokboksförfattare som med sin bok Ris (Natur & Kultur) på 254 sidor tar ett helhetsgrepp på dessa korn.

Tove Nilsson konstaterar att man hittar olika typer av ris i världens alla kök – totalt lär det finnas över 40 000 olika varianter. Vi känner bara till en bråkdel – med lite tankemöda skulle jag själv kunna komma på basmati, jasmin, arborio, carnaroli och kanske de med färgnamn som svart, brunt och rött ris. 

Paella. Foto Roland Persson.

Tove Nilsson påpekar också att de olika rissorterna ger olika typer av smakupplevelser. Ett ris kan upplevas både sticky, krämigt, luftigt, krispigt, nötigt, parfymerat eller klibbigt. Dessutom understryker hon att riset tar upp smak av både kryddor och buljong på ett unikt sätt under tillagningen.

Foto Roland Persson

I boken presenteras även det mesta kring risodling och hur själva riset kommer till. Det viktigaste är dock de över nittio olika recepten. Här finns det mesta: fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är ju inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.

Tove Nilsson har tidigare gett ut böckerna Ramen, Thai hemma, Ägg och Soda.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…