Boken som är en vinös trojansk häst

Hur man gör man en annorlunda vinbok? Du behöver inte fundera längre – den finns och heter Vin för en dålig dejt (Spritz Lit förlag).

Andreas och Elin Grube ville göra en vinbok som inte vara som andra. De menade att bra pedagogiska vinböcker redan var gjorda. (De nämnde då bland annat min egen Stora Vinskolan.) Med andra ord: det gällde att tänka utanför vinboxen.

– Vi bestämde oss för att göra en underhållande vinbok där vi tillsammans har plockat ut vinrelaterat ur våra rika liva – vi spånade mycket och hade jättekul, berättar Andreas Grube.

– Det blev många kontraster, både högt och lågt – några kapitel blev lågt hängande frukt som ”vin för en dålig dejt”, vilket också blev titeln på boken.

Andreas och Elin Grube har en vinbok ihop.

De båda har jobbat med boken sedan i höstas och delat lika på jobbet. De har skrivit om och redigerat i varandras texter. Utan att bli osams, påpekar de. Imponerande, kan jag kan tycka. Elin Grube lägger också till att det hela varit lite av terapi. 

Och hur är det då med den trojanska hästen? Andreas förklara detta med att boken visserligen är kul och lättsam – men när man läser den inser man efter ett tag att man också fått en massa vinkunskap. Alltså: En lättsam klädsel med en mer seriös insida.

Några kapitelrubriker som ger dig en bild av innehållet.

• För mycket månad kvar på lönen

• Personalmiddagen hemma hos din svintråkiga chef

• När du har betett dig som en idiot och måste säga förlåt 

• Duschvinet

• Svennebanan-tacosfredag

• När du bara vill glo på skäms-tv

• Dra ner brallorna på en vinnörd 


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…