Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även min vinkollega Fredrik Schelin som nu samlat alla svar i en bok. Till sin hjälp har han haft Sveriges mästerkock Catarina König.
Namnet på boken är välfunnen: Perfect Match (The Book Affair förlag). Detta lockar säkert många osäkra mat- och vinvänner på jakt efter sanningen. Schelin och König går igenom årstid för årstid med hjälp av femtio lättlagade recept – där varje recept följs av en vinmatchning. Konceptet är enkelt: välj recept, laga rätten och köp vinet som rekommenderas. Vinerna är gjorda för att lätt kunna hittas på Systembolaget.

Tanken med boken är också, enligt författarna, att ”vi ska lära oss förstå vinets språk och hur det harmonierar med olika ingredienser i maten för att höja den kulinariska upplevelsen till nya nivåer.”
– Vin ses ofta som komplicerat och lite pretentiöst, men det är egentligen ganska enkelt. Det är bara att följa några grunder och riktlinjer när du kombinerar mat och vin, så kommer det att göra en otrolig skillnad. Jag hoppas att alla kommer att smittas av min och Catarinas brinnande passion att kombinera mat och vin, säger Fredrik Schelin.
Foto: Raphael Cameron