Bonds alkoholförbrukning kartlagd

Äntligen är det snart dags för nya Bondfilmen: No Time to Die. Ingredienserna är de vanliga med elaka skurkar, lyx, action och dyr alkohol. Sedan femtio år har dryckerna bestått av vodka martini och Bollinger Champagne. Men hur mycket dricker vår käre 007 egentligen? Det har har studerats i detalj.

Ett antal entusiastiska forskare vid Nottingham University Hospital vet svaret. De har inte studerat filmerna, men väl böckerna skrivna av Ian Fleming. I ett halvår gick de igenom alla utgåvor för att uppskatta hans dryckenskap. Resultatet förvånar den mest luttrade alkoholkonsumenten.

I snitt drack han i varje bok fem flaskor vodka eller tjugo flaskor champagne. Och eftersom han inte drack kontinuerligt blev det rejäla doser vid många tillfällen. I Goldfinger drack 007 vid en middag aperitifer och drinkar motsvarande 30 cl vodka eller tre flaskor champagne. Sedan tog han bilen därifrån.

Det har druckits en del i Bondfilmerna – i synnerhet i böckernas förlagor.

I Casino Royale hamnade Bond i en biljakt efter att ha druckit motsvarande 60 cl vodka eller åtta flaskor champagne. Än värre blev det i From Russia With Love där konsumtionen under en dag motsvarade tre flaskor vodka eller 12 flaskor champagne. 

I filmerna är hans dryckenskap inte lika omfattande – men även där är han inget föredöme när man ska rädda världen med sitt skarpsinne och under tiden ständigt hamna i slagsmål eller i vansinniga biljakter.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…