Bordeaux inför hållbar certifiering

Vinvärldens producenter satsar allt mer på hållbar vinproduktion. Det handlar om att jobba hundra procent cirkulärt i allt från druvodling till vinproduktion. Där ingår också all resursanvändning – även löner och sociala villkor.

Hållbar vinproduktion är idag den viktigaste omställningen inom vinproduktion, långt viktigare än ekologisk produktion. I regioner och länder som Kalifornien och Nya Zeeland är det hållbara redan dominerande. Nu vill även Bordeaux vara med i denna omställning genom att lansera en hållbar certifiering kallad Bordeaux Cultivons Demain. Intresset är stort bland både slott och négocianter. Redan i år kommer runt 150 producenter och 15 négocianter vara anslutna. Organisationen bakom certifieringen räknar med att sextio procent av alla producenter är med i programmet 2030 – i någon av de tre nivåerna.

Samtidigt har intresset för klassificeringarna i Bordeaux minskat. Allt fler tycker de är otidsenliga och många undrar vad de betalar pengar för – egentligen. Den berömda klassificeringen av slotten från 1855 lär bestå. Den senare klassificeringen från St-Emilion är dock ifrågasatt sedan berömda egendomar som Ch. Auson och Ch. Cheval-Blanc hoppat av.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….