Bordeaux inför hållbar certifiering

Vinvärldens producenter satsar allt mer på hållbar vinproduktion. Det handlar om att jobba hundra procent cirkulärt i allt från druvodling till vinproduktion. Där ingår också all resursanvändning – även löner och sociala villkor.

Hållbar vinproduktion är idag den viktigaste omställningen inom vinproduktion, långt viktigare än ekologisk produktion. I regioner och länder som Kalifornien och Nya Zeeland är det hållbara redan dominerande. Nu vill även Bordeaux vara med i denna omställning genom att lansera en hållbar certifiering kallad Bordeaux Cultivons Demain. Intresset är stort bland både slott och négocianter. Redan i år kommer runt 150 producenter och 15 négocianter vara anslutna. Organisationen bakom certifieringen räknar med att sextio procent av alla producenter är med i programmet 2030 – i någon av de tre nivåerna.

Samtidigt har intresset för klassificeringarna i Bordeaux minskat. Allt fler tycker de är otidsenliga och många undrar vad de betalar pengar för – egentligen. Den berömda klassificeringen av slotten från 1855 lär bestå. Den senare klassificeringen från St-Emilion är dock ifrågasatt sedan berömda egendomar som Ch. Auson och Ch. Cheval-Blanc hoppat av.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…