Botaniska viner kan bli ny stor trend

Vin finns i nästan alla färger: rött, vitt, orange, rosa – ja även blått vin har förekommit. Nu tillkommer en ny färg: lila – eller om du föredrar: violett. Blir botanical wines en ny trend?

Det är det australiska vinhuset Masstengo som kryddat upp ett vin med örter som ger det en klar lila färg. Färgen kommer från de tillsatta örterna – och de är också en del av smakupplevelsen. Exakt vilka örtkryddor som tillsatts vill företaget inte ange – det är troligen en del av konceptet. 

Vinerna heter Purple Reign – en hyllning till ett känt album av Prince, får man förmoda. Druvorna i denna vinserie är de gröna Semillon och Sauvignon Blanc. Alla ingredienser ska vara naturliga, förklarar vinföretaget. Den något syntetiska färgen kan annars få en del att undra.

Detta är mig veterligen de första kommersiella vinerna med örtkryddor – eller det som i spritsammanhang kallas botanicals. Om Masstengo blir framgångsrika, vilket jag gissar, kommer detta säkert bli en internationell trend. Egentligen är det inte ett dugg konstigare än att viner smaksätts och färgas med hjälp av ekfat.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…