Buteljer utan etikett – bara greenwashing?

Blir klimatet bättre om vinproducenterna tar bort etiketterna på sina flaskor? Ja, så tänker i alla fall Australiens Fourth Wave Wine. Kanske kan det bli en ny trend.

På sin vinserie Crate har Fourth Wave Wine nu en helt naken flaska där all nödig info istället står på skruvkapseln. Detta ska nu lätta på deras koldioxidavtryck genom mindre användande av papper och trycksvärta. Ja, nog är vinbranschen uppfinningsrik när det gäller att göra sig intressant för de som tänker på miljön.

Men just detta är kanske inte det viktigaste med tanke på produktion av flaskor, transporter och mycket annat. Jag vill dock inte anklaga dem för greenwashing – även om tilltaget förmodligen görs för att sälja mer vin på en originell flaska. Oavsett minskat koldioxidavtryck.

Vinet finns (ännu inte) i Sverige. Men det kommer kanske. Vinföretaget Fourth Wave Wine har nämligen ett flertal viner på Systembolaget med skojiga namn som: Take It To The Grave, Elephant In The Room och Children of the revolution.

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…