Chianti Classico skapar bygemenskap

Chiantis rykte som varumärke växer – ja, hela området växer med fler odlare och fler vingårdar. I själva hjärtat av området, Chianti Classico, vill man nu profilera sig mot denna utspädning.

I den ursprungliga delen av Chianti, mellan Florens och Siena, har man de senaste decennierna putsat på både kvalitet och rykte. Många av vinerna håller nu världsklass ofta på samma nivå som berömda Brunello di Montalcino. För att ytterligare förstärka ursprunget har man nu överenskommit om att ge elva byar möjlighet att sätta namnet på etiketten.

Byarna är nogsamt utvalda för sin speciella terroir men också för att det finns en naturlig bygemenskap – där odlare och besökare kan samlas.

Idag görs tre kategorier viner i Chianti Classico. Annata – kan drickas efter ett års lagring. Chianti Classico Riserva – kräver två års lagring och är ett urval av gårdens bästa druvor. Gran Selezione – vin från enstaka vingårdar där vinet ska spegla sin växtplats. 

Totalt finns 7 000 hektar odlingar i Chianti Classico.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…