Chianti Classico skapar bygemenskap

Chiantis rykte som varumärke växer – ja, hela området växer med fler odlare och fler vingårdar. I själva hjärtat av området, Chianti Classico, vill man nu profilera sig mot denna utspädning.

I den ursprungliga delen av Chianti, mellan Florens och Siena, har man de senaste decennierna putsat på både kvalitet och rykte. Många av vinerna håller nu världsklass ofta på samma nivå som berömda Brunello di Montalcino. För att ytterligare förstärka ursprunget har man nu överenskommit om att ge elva byar möjlighet att sätta namnet på etiketten.

Byarna är nogsamt utvalda för sin speciella terroir men också för att det finns en naturlig bygemenskap – där odlare och besökare kan samlas.

Idag görs tre kategorier viner i Chianti Classico. Annata – kan drickas efter ett års lagring. Chianti Classico Riserva – kräver två års lagring och är ett urval av gårdens bästa druvor. Gran Selezione – vin från enstaka vingårdar där vinet ska spegla sin växtplats. 

Totalt finns 7 000 hektar odlingar i Chianti Classico.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…