Dags att laga mat på tång och strandväxter?

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson är tångdykerskor och har under många år jobbat med att anordna kurser och plocka tång och strandväxter som de säljer till restauranger. 

I boken Plocka Tång & Strandväxter delar de med sig av sina kunskaper om det skafferi som finns lättillgängligt direkt under havsytan och längs strandkanterna.

Det är alltså dags att ge tången sin självklara plats i vår matkultur. 

– Med sin spännande smak, konsistens och skönhet är den en tillgång i både matlagning och bakning – och dessutom är tång både nyttigt och miljövänligt, menar de båda.

Det finns 70 recept i boken.

Ett tjugotal tångarter och ett trettiotal strandväxter presenteras med information om skördesäsong, näringsinnehåll och användningstips. Du får tips för att själv kunna skörda både tång och strandväxter på ett hållbart sätt. Boken innehåller även grundläggande tekniker för att förvara, torka, lägga in och salta tång och cirka sjuttio recept på allt från tillbehör, som tångbröd, rörhinneolja och seaweed-kimchi, till hela rätter som skrei i sockertång, tångtacos och pasta med musslor och havssallat.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….