Dags att laga mat på tång och strandväxter?

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson är tångdykerskor och har under många år jobbat med att anordna kurser och plocka tång och strandväxter som de säljer till restauranger. 

I boken Plocka Tång & Strandväxter delar de med sig av sina kunskaper om det skafferi som finns lättillgängligt direkt under havsytan och längs strandkanterna.

Det är alltså dags att ge tången sin självklara plats i vår matkultur. 

– Med sin spännande smak, konsistens och skönhet är den en tillgång i både matlagning och bakning – och dessutom är tång både nyttigt och miljövänligt, menar de båda.

Det finns 70 recept i boken.

Ett tjugotal tångarter och ett trettiotal strandväxter presenteras med information om skördesäsong, näringsinnehåll och användningstips. Du får tips för att själv kunna skörda både tång och strandväxter på ett hållbart sätt. Boken innehåller även grundläggande tekniker för att förvara, torka, lägga in och salta tång och cirka sjuttio recept på allt från tillbehör, som tångbröd, rörhinneolja och seaweed-kimchi, till hela rätter som skrei i sockertång, tångtacos och pasta med musslor och havssallat.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…