Dags att laga mat på tång och strandväxter?

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson är tångdykerskor och har under många år jobbat med att anordna kurser och plocka tång och strandväxter som de säljer till restauranger. 

I boken Plocka Tång & Strandväxter delar de med sig av sina kunskaper om det skafferi som finns lättillgängligt direkt under havsytan och längs strandkanterna.

Det är alltså dags att ge tången sin självklara plats i vår matkultur. 

– Med sin spännande smak, konsistens och skönhet är den en tillgång i både matlagning och bakning – och dessutom är tång både nyttigt och miljövänligt, menar de båda.

Det finns 70 recept i boken.

Ett tjugotal tångarter och ett trettiotal strandväxter presenteras med information om skördesäsong, näringsinnehåll och användningstips. Du får tips för att själv kunna skörda både tång och strandväxter på ett hållbart sätt. Boken innehåller även grundläggande tekniker för att förvara, torka, lägga in och salta tång och cirka sjuttio recept på allt från tillbehör, som tångbröd, rörhinneolja och seaweed-kimchi, till hela rätter som skrei i sockertång, tångtacos och pasta med musslor och havssallat.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…