Nomineringsinbjudan i samarbete med Circular Gastronomy
Alla som är verksamma inom Sveriges restaurangbransch är välkomna att skicka in förslag på initiativ som kan snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi. Tre av förslagen premieras med coachning av experter, särskilt utvalda för respektive projekt. Bakom det hela står det nya bolaget Circular Gastronomy med samarbetspartners, och vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 4 december i år.
Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler restauranger att ställa om till en cirkulär ekonomi. Innovationsprogrammet gick tidigare under namnet 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som 2016 instiftades av White Guide på initiativ av Stockholm Gas.
– I restaurangbranschen finns en enorm kreativitet och handlingskraft. Men människorna bakom får sällan det stöd de behöver, trots att deras idéer kan leda omställningen till ett sundare matsystem. Vi vill hjälpa till att få dessa goda idéer förverkligade, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.
Alla som arbetar inom restaurang, bar, bageri och café i Sverige är välkomna att söka. Idéerna tas emot i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp och Gästupplevelse.
För att idén ska premieras måste den:
• bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt.
• kunna växa i storlek.
• kunna bli lönsam.
• göra konkret, mätbar nytta.
• ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.
Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vem som helst. I november utser juryn de tre vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under 2024. Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 4 december 2023.
Juryn består av initierade hållbarhetsexperter och kockar:
Per Styregård – juryns ordförande, medgrundare av Circular Gastronomy, skribent på DI Weekend och ICON
Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt och konsult
Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
Anna Henning Moberg – verksamhetschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel
Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
Rebecka Milestad – docent och forskare vid KTH, vice föreståndare för forskningscentret KTH FOOD
Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL