Dags att nominera till Circular Gastronomy Challenge 2023

Nomineringsinbjudan i samarbete med Circular Gastronomy

Alla som är verksamma inom Sveriges restaurangbransch är välkomna att skicka in förslag på initiativ som kan snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi. Tre av förslagen premieras med coachning av experter, särskilt utvalda för respektive projekt. Bakom det hela står det nya bolaget Circular Gastronomy med samarbetspartners, och vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 4 december i år.

Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler restauranger att ställa om till en cirkulär ekonomi. Innovationsprogrammet gick tidigare under namnet 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som 2016 instiftades av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. 

 – I restaurangbranschen finns en enorm kreativitet och handlingskraft. Men människorna bakom får sällan det stöd de behöver, trots att deras idéer kan leda omställningen till ett sundare matsystem. Vi vill hjälpa till att få dessa goda idéer förverkligade, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande. 

 Alla som arbetar inom restaurang, bar, bageri och café i Sverige är välkomna att söka. Idéerna tas emot i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp och Gästupplevelse.

För att idén ska premieras måste den:

 • bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt.

 • kunna växa i storlek.

 • kunna bli lönsam.

 • göra konkret, mätbar nytta.

 • ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

 Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vem som helst.  I november utser juryn de tre vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under 2024. Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 4 december 2023. 

Juryn består av initierade hållbarhetsexperter och kockar:

Per Styregård – juryns ordförande, medgrundare av Circular Gastronomy, skribent på DI Weekend och ICON

Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert

Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018

Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt och konsult

Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation

Anna Henning Moberg – verksamhetschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel

Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat

Rebecka Milestad – docent och forskare vid KTH, vice föreståndare för forskningscentret KTH FOOD

Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL

Här finns all information


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…