En av de verkliga succéböckerna 2022 var Modern självhushållning. Nu är författarna Alva Herdevall och Anders Rydell tillbaka med en ny bok. Ämnet är pumpor.
Paret Herdevall och Rydell har en förmåga att gå all-in när det gör något. Boken Modern Självhushållning var ett sådant projekt. Jag gillar det. Nu har de gått all-in på pumpor. Här är de inte bara några skojiga recept som presenteras.

Pumpa – mat, odling & mastodonter (Natur & Kultur) är boken för dig som vill veta allt om pumpor. Här finns filosofiska betraktelser och hela historien om dessa trädgårdens jättar: ”likt svällande frukter som tycks ha fallit ner från stjärnorna, som ett parlament av utomjordingar från universums alla hörn”.
Här får man också lära sig att pumpan är världens största frukt och att den kan trumfa tamboskap med maxvikter på långt över ett ton. Pumpan är också en av mänsklighetens äldsta kultiverade grödor. Fascinerande. Inte underligt då att vi firar pumpan på Allhelgonahelgen – även om traditionen är mycket amerikansk.

I sin trädgård utanför Uppsala odlar Alva Herdevall och Anders Rydell ett sextiotal olika sorters pumpor. De älskar verkligen pumpor för allt vad de bjuder på av variation, hållbarhet och smak. De förklarar också att få grödor ger så mycket mat på tallriken, går att lagra lika länge och erbjuder en sådan rikedom i färg och form.
I boken får du alla tips på att lära dig odla, lagra och laga pumpa – med spännande recept från Japan och Italien till Mexiko och USA.
Boken utkom den 15 mars i år. Foto: Roland Persson.